Vyrobte si levný domácí postřik na mšice bez chemie. Už druhý den po nich nebude ani památky

Zahrada 25. července 2021 | 16:13 — Zuzana Procházková
Mšice patří k těm nejčastějším škůdcům, které mohou napadnout rostliny jak na zahradě, tak v bytě. Jakmile se objeví, je potřeba zasáhnout. Z rostlin totiž sají šťávu, a tím je velmi oslabují. K jejich zahubení však není potřeba chemie. Poradíme vám, jaké domácí postřiky na mšice bleskově zabírají.
Další 3 fotografie v galerii
Boj s mšicemi je noční můrou mnoha zahrádkářů / Depositphotos

Boj se mšicemi je noční můrou mnoha zahrádkářů. Tento hmyz pomalu parazituje na mladých výhoncích rostlin, keřů či stromů a zbavuje je tak všech cenných živin. Rostliny jsou pak velmi oslabené, náchylné k chycení plísní a dalších nemocí. Značným problémem je také to, že se množí téměř neuvěřitelnou rychlostí. Je proto nutné zasáhnout ihned.

To, že mnohé babské rady fungují mnohem lépe než chemie, není žádným výmyslem. Navíc v dnešní době, kdy spousta lidí klade čím dál tím větší důraz na ekologické prostředky, jež jsou šetrné k životnímu prostředí, zažívají babské rady velký ohlas. Podíváme se proto, jaké jsou nejúčinnější přírodní postřiky proti mšicím.

Mléko

Velmi účinný na mšice je postřik vyrobený z mléka. Patří však k těm dražším, a to z důvodu vyšší ceny bio mléka. Vyrobíte ho jednoduše. Smíchejte polotučné mléko ideálně v bio kvalitě s vodou, a to v poměru 1 : 1. Následně rostliny napadané mšicemi postříkejte bohatě tímto roztokem. Hned následující den byste měli mít po mšicích.

Česnek

Stejně dobře jako postřik z mléka funguje česnekový roztok. Je to z toho důvodu, že mšice nesnesou vůni česneku. Jak tedy postřik připravit? Oloupejte pár stroužků česneku a rozmačkejte do sklenice s vodou. Nakonec důkladně rozmíchejte a máte hotovo. Takto vyrobený postřik aplikujte na postižené rostliny a ráno zkontrolujte výsledek.

Tabák

Dalším osvědčeným tipem na přípravek proti mšicím je obyčejný tabák. Zalijte proto malé množství tabáku vroucí vodou a nechte macerovat. Následně přeceďte a roztok nalijte do rozprašovače. Mšice tímto postřikem ihned zahubíte.

Rajčata

Rajčata obsahují alkaloidy, což jsou látky, které mají schopnost efektivně hubit hmyz. Postřik z rajčat vyrobíte následovným způsobem. Nasekejte najemno listy z rajčat a nechte je přes noc macerovat ve studené vodě. V žádném případě nepoužívejte vodu horkou, protože tou byste poškodili alkaloidy v listech. Následně druhý den přeceďte a roztok nalijte do postřikovače. Pokud byste chtěli umocnit efekt, přidejte do roztoku ještě trochu nastrouhaného mýdla a promíchejte. Dále čtěte: Podpořte rajčata v červenci tímto hnojivem a čeká vás rekordní úroda. Plodů budete mít na rozdávání.

Zdroj info: gardendesign.com, tipsbulletin.com, bydlimekvalitne.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu