Jak umít špinavé ruce od vlašských ořechů, aby zbarvení nepřetrvalo i několik týdnů

Zahrada 20. září 2021 | 11:01 — Kateřina Kofroňová
Pokud jste právě dosbírali popadané ořechy na zahradě, nejspíš se hrozíte, jak zítra půjdete do práce. Dlaně jsou jeden velký žlutohnědý flek, který nejde za žádnou cenu dolů. Přísaháte si, že příští rok už si stoprocentně vezmete rukavice. Jenže pozdě bycha honiti, dnešek zpátky nevezmete. Nemusíte ale zoufat, známe tipy, jak se zbarvení zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Ořechy a jejich slupky dokáží ruce nevzhledně obarvit / Depositphotos

Zažil to každý. Na zahradě začnou padat ořechy a je potřeba je začít sbírat. Nejdříve sbíráte ty suché, již vyloupnuté, pak seberete sem tam i vyloupnutý mokrý a nakonec holýma rukama odstraňujete zelenou slupku z ořechů násilím. Pak se podíváte na své ruce a je vám jasné, že tohle jen tak nesmyjete.

Proč tak barví

Zelená slupka, která je často ještě pevně přichycena ke skořápce ořechu, obsahuje hydrojuglon, který může za hnědožluté zbarvení na vašich rukou. Způsobuje i zbarvení na porušených listech nebo plodech ořešáků. Jedná se o toxickou látku, která potlačuje růst některých rostlin v blízkosti ořešáku.

Juglon je částečně rozpustný v teplé vodě, takže obyčejným umytím sice zbarvení trochu vybledne, ale nezbavíte se jej úplně. Jsou ale metody, které pomohou barvu umýt úplně. Důležité je ruce omýt co nejdříve. Čím déle zůstanou ruce špinavé, tím hůře se z nich nečistota dostává. Pokud to nepomůže, můžete si vzít na pomoc zelí, citron či sodu.

Štáva z kysaného zelí

Pokud máte doma kysané zelí, můžete využít jeho šťávu pro vyčištění skvrn na vašich prstech a dlaních. Vymačkejte všechnu vodu z pytlíku a zelí si schovejte na nějaký oblíbený recept. Tekutinu nalijte do nádoby a ponořte do ní ruce na čtvrt hodiny. Podobně funguje i ocet.

Citronová šťáva

Máte-li doma citron, rozkrojte ho na dvě půlky a ruce s ním drhněte jako houbičkou na nádobí. Efekt můžete umocnit tak, že proceduru několikrát zopakujete.

Jedlá soda

Zkombinujte prostředek na nádobí s jedlou sodou v poměru jedna lžíce sody na 1/4 šálku čisticího prostředku. Starým zubním kartáčkem nanášejte směs na ruce a jemnými krouživými pohyby čistěte, dokud skvrna nezačne blednout.

Alkohol

Juglon je rozpustný také v alkoholu, proto pokud máte doma nějakou pálenku, nalijte ji do misky a ruce v ní vykoupejte. Dlaně rovněž můžete čistit zubním kartáčkem nebo houbičkou lehkými krouživými pohyby.

V každém případě si poté nezapomeňte umýt ruce teplou vodou a mýdlem.

Zapomeňte na bělidla

V záchvatu paniky vás může napadnout, že jelikož máte zítra důležité jednání, musíte se skvrn zbavit za každou cenu a uchýlíte se použít bělidlo typu vanish či jiné chemikálie. Nedělejte to. Skvrn se možná zbavíte, ale také si zcela jistě nepříjemně podráždíte či dokonce poleptáte pokožku na rukou, což určitě nechcete. Raději hned na začátku schůzky přiznejte barvu. Přečtěte si také: Znáte léčivé účinky vlašských ořechů?

Zdroj: how2removestains.com, materialsix.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu