Dobrý sluha, ale zlý pán. Jedlou sodou některé věci nenávratně poškodíte

Dům 12. října 2021 | 14:10 — Veronika Prášilová
Jedním z univerzálních pomocníků v domácnosti je jedlá soda. Běžně se používá při vaření a pečení, výborně také pohlcuje pachy. Často po ní sáhneme i při čištění a úklidu. V určitých případech je to však kontraproduktivní, protože některé povrchy a materiály dokáže trvale poškodit.
Další 3 fotografie v galerii
Oblíbený domácí čisticí prostředek není univerzální / Pixabay

Přes nesporné výhody je nutné před použitím sody bikarbony dbát zvýšené opatrnosti. Nejde jen o poškození povrchů, ale i případnou změnu barevných odstínů.

Drsný pomocník

Už naše babičky zjistily, že pomocí sody se dá dobře čistit a vydrhnout i odolnou špínu. Mohou za to mikroskopické abrazivní částice, které jsou mnohdy součástí moderních čisticích prostředků. Podobně jako u nich, také před použitím sody si musíte dávat pozor, jaký povrch nebo předmět budete čistit. Obecně byste se měli vyhnout hladkým a lesklým povrchům, jako jsou sklo, zrcadla, umělé hmoty, ale i mramor nebo umělý kámen. 

Vhodné pro většinu hrnců

Dobře se jedlou sodou čistí hrnce, kterým její drsné částečky nevadí. Výjimkou jsou hliníkové hrnce. Těm se nic nestane, jestliže je ihned po umytí opláchnete. Pokud byste nechali takové hrnce odmáčet vodou se sodou, mohlo by dojít k oxidaci, která by vedla ke změně odstínu kovu, tedy nejspíše ke vzniku skvrn.

Nádobí se zdobeným okrajem

Jestliže máte talíře nebo hrnky s takzvaným pozlaceným okrajem, měli byste použití sody zvážit. Ať už půjde o barvu, mosaz nebo případně i slitiny zlata, mějte na paměti, že soda je abrazivní a časem by došlo k otěru ozdobného okraje. To samé platí o čištění šperků z pravého zlata. Tento kov je velmi měkký a sice byste šperky sodou vyčistili, přišly by však o svůj lesk.

Stříbrné předměty

Opatrní byste měli být i při čištění nebo leštění stříbra. Použitím alobalu a sody stříbro rychle získá svůj původní lesk. V případě, že se nejedná o stříbro vysoké kvality, mohlo by dojít k porušení povrchu. Vyhněte se také čištění šperků se vsazenými ozdobnými prvky. Obecně byste šperky měli nechat na vyčištění odborníkům. Čtěte také: Antibiotika už nejsou tak účinná jako dřív. Na obzoru je problém globálního rozsahu.

Ani mramor neodolá

Kdo by si myslel, že je mramor nezničitelný, mýlil by se. Za pravdu tomu dávají i výrobci, kteří použití jedlé sody na jeho čištění nedoporučují. Voda se sodou vytvoří takzvaný tekutý písek, který při častějším použití narušuje povrchovou část mramoru a také případné spoje z tmelu a dalších materiálů. Naopak je soda ideálním čističem na grilovací kámen. Stačí přidat horkou vodu a nebudete potřebovat žádné jiné prostředky. Totéž platí o čištění sklokeramických varných desek a sporáků včetně smaltovaných. 

Zdroj: Kitchn.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu