Nové využití pro staré noviny. Leští, absorbují vlhkost i pachy a uplatnění najdou i na zahradě

Ostatní 22. října 2021 | 12:55 — Veronika Prášilová
Každý, kdo si denně kupuje nebo odebírá noviny, musí často řešit otázku, co s nimi. Přinejlepším skončí ve sběrných surovinách nebo kontejnerech na použitý papír. To je jistě chválihodné, ale přemýšleli jste někdy nad tím, že by se staré noviny daly ještě nějak prakticky zužitkovat?
Další 2 fotografie v galerii
Všechny nemusí skončit ve sběru, pomohou vám v mnoha oblastech / Pixabay

Před pár lety by se vám ještě vyplatilo odevzdávat starý papír do sběru. Dnes už se pro pár drobných málokdo obtěžuje. Ale proč nevyužít zajímavých vlastností novinového papíru k užitku celé domácnosti nebo zahrady.

Absorbuje vlhkost

Každý ví, že se mokré boty velmi těžko suší. Málokdo má elektrický vysoušeč obuvi a na topení mohou boty ztratit svůj původní tvar. Zmačkané noviny tuto práci udělají za vás. Stačí je nacpat do obuvi a podle potřeby vyměnit za suché. Absorpční vlastnosti novinového papíru můžete využít i v lednici. Jestliže se přihrádka se zeleninou hodně rosí a vy musíte často vytírat zkondenzovanou vodu, vyložte její dno novinami. Ty pak stačí pravidelně měnit. V lednici i botách se využije i další zajímavá vlastnost novin.

Vstřebává pachy

Novinový papír umí kromě vlhkosti úspěšně pohlcovat i pachy. Toho využijete nejen v botníku či lednici, ale také ve skříních, v plastových krabičkách a nádobí nebo odpadkovém koši. Tam, pokud nepoužíváte odpadkové sáčky, se budou hodit noviny i proto, že se tolik neušpiní dno koše. Pokud je ještě ve všech případech lehce pokapete citronkou nebo octem, efekt se znásobí.

Čistí, leští a cídí

Po celá desetiletí se na dočišťování oken používaly noviny s nakapaným octem, který je perfektně odmastil, a noviny se postaraly o dokonalou čistotu. Noviny totiž nejsou abrazivní a na rozdíl od látek nepouští vlákna. Hadrou nebo houbičkou se okna bez přílišného tlačení pouze zbaví usazených nečistot, které by mohly sklo poškrábat. Pro dokonalé vyleštění beze šmouh práci dokonáte zmačkanými novinami. Použít můžete i letáky, ale jen ty vyrobené z novinového papíru, s lesklými takového efektu nikdy nedosáhnete. Stejný efekt bude mít i leštění zrcadel novinami lehce namočenými v roztoku teplé vody a octa ve stejném poměru.

Efektní retro design na stěnách i nábytku

Milovníci starých časů se mohou přenést o desítky let zpátky pomocí stěn polepených novinami místo tapet. Tato výzdoba se hodí spíše na menší nebo jen vybrané plochy, případně na nábytek. Ozvláštnit ubrouskovou metodou můžete třeba i průsvitné stínítko lampy či fádní rámy obrazů a zrcadel.  Jednoduchý návod na takzvanou decoupage naleznete zde.

Velmi efektně budou vypadat noviny, když je zestaříte. Velmi starého vzhledu jim dodáte patinováním, na které budete potřebovat jedinou ingredienci – instantní kávu. Stránku novin položte na plech a pomalu na ni rovnoměrně nalévejte uvařenou a vychladlou kávou. Poté ještě lehce posypejte samotnou kávou. Až se káva dobře rozpije, papírovými utěrkami lehce odsajte co nejvíce tekutiny a nechejte vyschnout. Tento proces můžete urychlit v troubě na nízkou teplotu.

Nerezové povrchy s novým šmrncem

Dřez, odkapávací prostor, sporák, lednice a další nerezové povrchy, které působí zašle, můžete oživit novinovým papírem. Zmačkané noviny navlhčené vodou s trochou octa, případně s přimícháním jedlé sody, mohou nerezu vrátit něco z jeho někdejší krásy, výsledkem byste mohli být příjemně překvapeni.

Staré noviny v zahradě

Otravný plevel v záhonech nebo u keřů a stromů můžete eliminovat pomocí navlhčených rozložených novin v několika vrstvách. Zasypejte je hlínou, případně u keřů a stromků i mulčovací kůrou nebo drtí z listí a větví. Čas udělá své a až se noviny rozloží, nebude po nich a plevelu ani památky. Nechtěné rostliny se totiž zadusí i se svými kořínky, čehož vytrháváním mnohdy nedosáhnete.

Zdroj: Old Farmer’s Almanac.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu