Vyrobte si vlastní výzdobu na dušičky. Není na tom nic těžkého, navíc vás to nebude stát skoro nic

Ostatní 24. října 2021 | 11:21 — Zuzana Procházková
Den Památky zesnulých, který letos vychází na 2. listopadu, je pro mnohé důležitým svátkem vzpomínání na své milované zesnulé. Hřbitovy se rozzáří tisíci svíčkami a hroby jsou plné nádherných květin i dekorací. Dušičková výzdoba však může přijít draho. Proto vám poradíme, jak si ji jednoduše vyrobit doma.
Další 3 fotografie v galerii
Použijte k výrobě dušičkové dekorace přírodní materiály / Shutterstock

Sice v dnešní době není navštěvování hrobů tak časté, jako tomu bylo o dvě generace zpět, přesto ale je právě den Památky zesnulých, lidově nazývaný Dušičky, dnem, kdy se lidé vydají zavzpomínat na své blízké zesnulé a uctít jejich památku. Na hrobech se zapalují svíčky, zdobí se různými dušičkovými dekoracemi a květinami.

Právě proto jsou s příchodem 2. listopadu trhy, obchody nebo i květinářství plné různých věnců, svíček a dalších dušičkových dekorací. Často jsou také prodejci přímo před vstupy do hřbitovů, aby nabídli věnce na poslední chvíli zapomětlivcům. Rok od roku se však ceny všech těchto dekorací zdražují a není vůbec levnou záležitostí ozdobit bohatě hrob na den Památky zesnulých. Zkuste si proto dušičkovou výzdobu letos vyrobit sami. Není na tom nic složitého.

Přírodní materiály k výrobě dušičkové dekorace

Spousta dekorací na hrob, které si můžete zakoupit v obchodech, se vyrábí z umělých ne příliš pěkných materiálů. Zakoupený věnec pak může působit velmi nepřirozeným dojmem. Proto k domácí výrobě dekorací na dušičky jsou nejvhodnější přírodní materiály, které si sesbíráte v přírodě. Sáhnout můžete například po břečťanu, mechu, větvičkách jehličnanů, kůře, lišejnících, plodech jeřabin, šípcích, barevném listí nebo například trávě. Pokud chcete dekorace vyšperkovat, můžete doplnit vaši výbavu o podzimní květy vřesů, chryzantémy nebo například netřesky.

Jak vyzdobit hroby

Každý máme jiný vkus. Pro někoho je dušičková výzdoba hrobu o několika svíčkách, ozdobném věnci a truhlíku s květinami, pro jiného zase zapálení jedné svíčky a položení několika květin na desku hrobu. Tradiční je však věnec symbolizující propojení života a smrti i koloběh nekonečna. Ukážeme si, jak na něj. Velmi krásně vypadají také ozdobné truhlíky s podzimními květinami a vřesem, které můžou být doplněné o dekorativní kameny.

Tip 1: Břečťanový věnec

Krásně zelený věnec z břečťanu je nádherná dušičková dekorace na hrob. A jak jej vyrobíte? Z břečťanu odstřihněte zhruba 8 šlahounů o délce 1,5 až 2 metry. Šlahouny zatočte do kruhu, volné konce omotejte kolem hlavního korpusu, aby byl věnec pevný. Následně jej ozdobte podle libosti. Můžete jej vyzdobit větvičkami s jeřabinami, šípky, šiškami, kůrou nebo mašlí. Do otvoru věnce můžete umístit svíčku.

Tip 2: Lesní dekorace

Pokud se pustíte do lesní dekorace, tak se fantazii meze nekladou. Nastříhejte si například větvičky z túje, cypřiše, stříbrného smrku nebo borovice o délce 20 cm. Vložte je do mělké a široké vázy, přičemž na dno můžete dát aranžovací hmotu v zelené barvě, do které větvičky zapíchnete. Budou tak stabilní, a navíc budou mít pěkně vypadající zelený základ. Následně lepidlem nebo za pomoci tavné pistole přilepujte na větvičky šišky, šípky, jeřabiny, zkrátka cokoli, co se vám bude líbit. Dopřostřed vázy můžete také ukotvit svícen se svíčkou. Dále čtěte: Pozor na nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při podzimní výsadbě stromů a keřů.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, blog.mall.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu