Zazimování levandule. Na co si dát velký pozor a jak bylinu přes zimu ochránit

Zahrada 26. října 2021 | 07:58 — Zuzana Procházková
Levandule je velmi oblíbenou teplomilnou rostlinou s výraznou charakteristickou vůní. Aby v pořádku přezimovala venku, musíte vědět, jak ji ochránit před mrazy. Poradíme vám proto, jak se o ni na podzim postarat, aby přečkala zimu bez újmy.
Další 3 fotografie v galerii
Levanduli musíte před zimou poskytnout ochranu před mrazy a další péči / Pixabay

Levandule je trvalka pocházející ze Středomoří, a právě proto miluje slunce a prospívá v lehce písčité půdě. Ať už ji pěstujete přímo v záhonech, nebo v květináčích, lze ji přes zimu ponechat venku. V obou případech je však potřeba jí poskytnout ochranu před mrazy a další péči. Jen tak vás napřesrok odmění bohatým růstem a nádhernými květy.

Jaká levandule je náchylná na poškození mrazem

Péči před zimou potřebují zejména mladé rostliny levandule, které jsou náchylnější na poškození mrazem. Rizikové jsou také levandule pěstované v truhlících nebo v květináčích. Je to z toho důvodu, že kořeny natěsnané v květináči jsou více náchylné na poškození mrazem než ty v záhonech.

Poslední střih levandule před zimou

Poslední zastřižení levandule před zimou by nemělo být příliš invazivní. Odstraňte všechny květy a konce větviček. Levandule by měla být zastřihnuta souměrně, proto větvičky zkraťte zhruba o 5 až 7 centimetrů. Výsledkem by měl být pěkně vypadající kompaktní keřík. Během zastřihávání nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku, to by mohlo levanduli poškodit.

Jak na zazimování levandule v záhonu

Zazimovat levanduli pěstovanou na záhonu je mnohem jednodušší než tu v květináči. Je to z toho důvodu, že je více odolná. Během podzimu ji nezapomeňte mírně přihnojit a zastřihnout způsobem popsaným výše. Dále ji zakryjte chvojím nebo goetextilií, abyste před mrazy ochránili kmínek i kořeny. Geotextilie totiž vytvoří kolem levandule ideální mikroklima pro přezimování.

Zazimování levandule pěstované v květináči

Jestliže levandule pěstujete v květináčích nebo v truhlících, pak se nabízí více možností zazimování. V případě, že chcete ponechat levanduli venku v květináči tak, jak je, pak ji dostatečně obalte slámou nebo bublinkovou fólií, abyste vytvořili izolační vrstvu proti mrazům. Květináč však přemístěte na místo, kde bude levandule co nejvíce chráněná proti větru a dešťovým či sněhovým srážkám. Druhou možností je pak přemístění levandule do vnitřních nevytápěných prostorů, například do sklepa. Dbejte však na to, aby teplota v místnosti, kde budete levanduli uchovávat, nepřesáhla 15 stupňů Celsia, neboť to by znamenalo, že se levandule začne probouzet z vegetačního klidu. A to je v zimě zcela nežádoucí. Dále čtěte: Použití jedlé sody na čištění může některé povrchy nevratně poškodit. Na co ji rozhodně nesmíte použít.

Zdroj: gardenguides.com, gardenerreport.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...