Barva dásní vašeho pejska odhalí jeho zdravotní stav. Poznat lze i smrtelné onemocnění

Mazlíčci 10. listopadu 2021 | 13:27 — Zuzana Procházková
Zdravé zuby a dásně jsou nejen ozdobou každého psa, ale také vizitkou majitele. Bohužel právě zánět dásní je jedním z nejčastějších onemocnění, které postihuje až 80 % psů ve věku dvou až tří let. Možná jste nevěděli, že barva dásní prozradí mnoho o zdravotním stavu psa. Může se jednat o banalitu, ale také o vážné onemocnění.
Další 3 fotografie v galerii
Dásně vašeho pejska odhalí mnoho o jeho zdraví / Shutterstock

Dásně vašeho pejska odhalí mnoho o jeho zdraví. Rozhodně zde neplatí, že musíte být odborníkem, abyste podle jejich barvy byli schopni rozpoznat problém. Dásně fungují především jako ochranná bariéra, jsou bohatě prokrvené, což jim dodává jejich charakteristickou růžovou barvu. Každá změna barvy nebo tvaru může znamenat, že je s vaším mazlíčkem něco v nepořádku.

Jak vypadají normální psí dásně

Sice se barva zdravých dásní u psů může lišit, obecně by však měla mít „žvýkačkově“ růžovou nebo lososovou barvu. Při stlačení prstem by se měla dáseň zesvětlit na bílou nebo bledě růžovou barvu a poté se rychle (do dvou sekund) vrátit k původní „žvýkačkově“ růžové barvě. Dásně by měly být na dotek pevné, kluzké, mokré a hladké. Rozhodně nemají být lepkavé nebo suché.

Modrá nebo fialová barva dásní

Pokud jsou dásně vašeho domácího mazlíčka zbarvené do modra nebo do fialova, pak se s největší pravděpodobností jedná o nedostatek kyslíku v krvi. Tento stav je odborně nazývaný cyanóza. Příčin může být hned několik. Může se jednat o zápal plic, srdeční selhání, plicní embolii a jiné respirační problémy. Pokud se zbarvení dásně do pár dnů nezlepší nebo se opakovaně vrací, pak je nutné navštívit veterináře.

Velmi bledě růžová až bílá barva dásní

Velmi bledě růžové, dokonce až bílé dásně indikují to, že je v žilkách nedostatek krve nebo že je v krvi nedostatek hemoglobinu. Nejčastěji se jedná o příznak anémie nebo akutní ztráty krve po nějakém zraněním. Každopádně je nutné vyhledat ihned lékaře, stavy chudokrevnosti jsou velmi vážné.

Červená barva dásní

Jestliže váš pes má rudě červené dásně, pak vás jistě v prvním momentě napadne, že to je nějaká infekce, ať už dásně, nebo zubů. Tuto diagnózu je potřeba potvrdit u veterináře. Pokud má váš pes zarudlé dásně, ale nevykazuje problémy při kousání jídla nebo hraček, může se jednat o projev přehřátí. Je to z toho důvodu, že pes dýchá tak intenzivně, aby zchladil své přehřáté tělo, že mu to způsobí vysychání a podráždění dásní. V tomto případě by mělo stačit pejska zchladil, zklidnit a dáseň by se měla vrátit do původní barvy.

Výrůstky na dásních

Ná dásních psů můžete zpozorovat také různé výrůstky. Ty mohou být buď zcela benigní, zhoubné nebo i velmi nakažlivé. Některé výrůstky mohou samovolně zmizet, v horších případech se může stav zhoršovat, tedy může dojít k jejich růstu i rozšiřování. Může se také jednat o infekční virové onemocnění zvané papilomatóza, které se projevuje růstem bradaviček i vředů po celém těle psa. V každém případě ihned vyhledejte odbornou péči.

Krvácivé dásně

Tak jako u lidí se i u psů můžete setkat s krvácivými dásněmi. Předchází jím tak jako u lidí opakované záněty dásní a zubů jako například parodontóza nebo gingivitida. Krvácení dásní jde pochopitelně předejít, a to správnou péčí o zuby vašeho pejska. Dále čtěte: Vyžeňte cizí kočky ze své zahrady jednou provždy. Co udělat, aby se už nikdy nevrátily.

Zdroj: thesprucepets.com, vets-now.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu