Nedělejte stejnou chybu při čistění indukční desky jako mnoho lidí. K dokonale lesklé desce stačí málo

Ostatní 12. listopadu 2021 | 08:52 — Zuzana Procházková
Dokonale čistá indukční deska je ozdobou každé moderní kuchyně. Její povrch je však náchylný na poškrábání, a to zejména při hrubé manipulaci s nádobím nebo při čištění agresivními a silně abrazivními prostředky. Poradíme vám proto, jak a čím ji čistit, abyste zachovali její krásně hladký a lesklý povrch. Není na tom nic složitého.
Další 3 fotografie v galerii
Zkuste si vyrobit přírodní čistič na indukci z octa / Shutterstock

Indukční varná deska se v posledních letech těší velké popularitě. Stává se součástí každé moderní či luxusní kuchyně. Je oblíbená zejména z toho důvodu, že oproti sklokeramické varné desce dochází k lepšímu a cílenějšímu přenosu tepla. Díky tomu si zajistíte rychlejší a rovnoměrnější ohřev, což je žádoucí. Navíc se povrch varné desky při vaření nerozpálí, neboť se pomocí elektromagnetických vln ohřívá pouze dno nádoby, ve které vznikají vířivé tepelné proudy. Díky tomu můžete při vaření ušetřit spousty peněz na energiích. Co je však nevýhodou je to, že lze na indukční desce používat jen speciální nádobí určené na indukci. To je vyrobeno z magnetických materiálů.

Každodenní údržba a čištění indukční desky

Vzhledem k tomu, že se povrch indukční desky při vaření nerozpálí, jak bylo vysvětleno výše, je zde oproti klasickým sklokeramickým deskám mnohem menší šance vzniku nepěkných připálenin. I to se však samozřejmě může stát. Obecně stačí, když indukční varnou desku po každém vaření setřete vlhkým hadříkem nebo jemnou stranou houbičky. Deska by měla být před čištěním vypnutá a vychladlá.

V případě odolnějších skvrn můžete použít také kapku saponátu. Indukční desku nikdy nečistěte hrubými kartáčky či dokonce drátěnkami, které by na ní mohly vytvořit více či méně viditelné škrábance. V tom mnoho lidí chybuje a deska je pak zbytečně zničená.

Vyrobte si přírodní čistič na indukci z octa

Pokud jste indukční varnou desku dlouhou dobu nesetřeli, pak se vám na povrchu nejspíš vytvořila zaschlá vrstva špíny nebo na něm zůstaly odolné stopy po hrnci. Na tyto nečistoty vám nejspíš vlhká houbička a kapka saponátu stačit nebudou. Vyzkoušejte proto ocet. Ten v kombinaci se švédským hadříkem děla naprosté divy. Specifikum švédských utěrek je to, že se používají jen lehce vlhké a bez jakýchkoli saponátových prostředků. Proto je jejich použití spolu s octem zcela vhodné. Navíc se jedná o ekologickou cestu čištění spotřebičů, která nezatěžuje životní prostředí a není nebezpečná pro rodinu.

Zkuste použit tablety do myčky

Trik s tabletou do myčky vás možná zaskočí, funguje však skvěle. Hodí se zejména na silnější nánosy špíny, které se vám nepovedly odstranit pomocí švédské utěrky a octa. A jak na to? Lehce navlhčenou tabletou do myčky, která nemá žádné abrazivní vlastnosti, očistěte celou desku sporáku. Nemusíte se bát, že byste ji poškrábali, naopak je to velmi efektivní způsob, jak odstranit i ty nejodolnější skvrny na sporáku. Nakonec setřete zbytky tablety vlhkým hadříkem. Při čištění tabletou do myčky mějte na rukou vždy ochranné rukavice.

Dokonale vyleštěná indukční deska

Naleštěný sporák, v tomto případě indukční varná deska, je vizitkou každé hospodyně. Jakmile jste desku důkladně vyčistili výše popsanými způsoby, přichází čas na její doleštění k dokonalosti. K tomu vám skvěle poslouží obyčejné vlhčené ubrousky s obsahem alkoholu. Výhodou je také to, že s nimi hravě očistíte i ostatní nábytek, ať už je ze dřevěného, nebo skleněného materiálu. Dále čtěte: Pokojové rostliny, které provoní celou domácnost lépe než jakýkoli difuzér.

Zdroj: goodhousekeeping.com, ovenclean.com, experthometips.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...