Nastal ideální čas na rytí záhonů. Než se do toho pustíte, nezapomeňte na jednu důležitou věc

Zahrada 26. listopadu 2021 | 13:48 — Zuzana Procházková
Rytí půdy na záhonech je nedílnou součástí přípravy zahrady na zimu. Správné rytí je zároveň jeden z důležitých faktorů bohaté a kvalitní úrody. Konec podzimu je ideálním časem, kdy se do této činnosti pustit. Poradíme vám, jak efektivně postupovat a na co nezapomenout.
Další 3 fotografie v galerii
Rytím půdy zajistíte optimální podmínky pro růst a prosperitu sazenic / Pixabay

S koncem listopadu nastává na zahradě poslední důležitý úkol, a to zrýt všechny záhony. Tuto činnost je pochopitelně potřeba stihnout ještě předtím, než půda na dlouhou dobu zamrzne a přikryje ji sníh. Správným rytím půdy zajistíte optimální podmínky pro růst a prosperitu sazenic napřesrok, což se děje díky nakypření půdy a udržení dusíku. Navíc pravidelným obděláváním půdy snížíte výskyt různých škůdců v záhonech, kteří tam kladou svá vajíčka a ohrožují po celý rok rostliny.

Rytí záhonu má své odpůrce

Někdy se můžete setkat i s názory, že rytí půdě spíše škodí než prospívá. Zastánci tohoto názoru tvrdí, že rytím půdy se narušuje půdní rovnováha a určitá vyváženost všech organismů v půdě. Půda je zde vnímána jako živý organismus, a ne jako něco, do čeho sadíte rostliny. Tím pádem, pokud půdu zryjete, tak poškozujete a zabíjíte tento organismus. Pokud se tedy spíše přikláníte k tomuto názoru, bude nutné alespoň na podzim záhony zbavit veškerého plevele a ošetřit proti škůdci.

Alternativou rytí je mulčování

Pokud záhony nezryjete, je vhodné jim dopřát alespoň nějaké zelené hnojení nebo bohatou vrstvu mulče. Ten může být například z posekané trávy nebo z kompostu. Mulčem však rozhodně nešetřete, udává se, že by vrstva měla dosahovat i klidně 10 centimetrů. Další výhodou mulčování je to, že tato vrstva na záhonech přiláká žížaly, což je velmi žádoucí. Žížaly za vás krásně provzdušní půdu bez jakéhokoli poškození. Myslete však na to, že příprava půdy na zimu bez rytí je vhodná spíše pro lehčí půdy. U těžkých zemin, jako například jílovitých, se bez rytí beztak neobejdete.

Nezapomeňte na hnojení

Jestliže se vydáte cestou tradičního zrytí půdy před zimou, pak budete potřebovat také hnůj, zetlelé listí nebo poslední posekanou trávu, kterou budete do záhonu při rytí zakopávat. Zde však platí všeho s mírou, abyste půdu zbytečně nepřehnojily. To poté není žádoucí pro některé mladé sazeničky. Proto myslete na to, co budete příští rok na zahradě pěstovat a jaké jsou nároky rostlinek na půdu. Bohatě vám postačí jeden až dva kilogramy hnoje na jeden metr čtverečný záhonu. Hnojením dodáte půdě dusík, fosfor a draslík.

Jak na samotné rytí

Vhodné je zvolit kvalitní rýč, a to z toho důvodu, že se vám obyčejné plechové mohou snadno v tvrdé půdě zlomit. Rýt se vám bude nejlépe, když půda nebude příliš mokrá ani vyprahlá. Sledujte proto počasí a stav půdy. Předtím, než se pustíte do samotného rytí, tak odstraňte z půdy všechny zbytky po sklizni a také plevel. Poté si připravte hnojivo nebo kompost, záleží co budete používat. Ryjte v pravidelných řádcích a rovnoměrně do půdy přidávejte hnojivo. Velké hroudy rozbijte rýčem a nakonec půdu uhlaďte hráběmi. Dále čtěte: Vyžeňte natrvalo holuby z balkonu. Několik tipů, díky kterým se už nikdy nevrátí.

Zdroj: gardenersworld.com, learn.eartheasy.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu