Psi občas vyvádějí pro lidi nepochopitelné věci. Nejpodivnější chování a vysvětlení, proč to dělají

Mazlíčci 30. listopadu 2021 | 11:55 — Zuzana Procházková
Psí mazlíčci se občas chovají pro nás nepochopitelně. Než si lehnou, krouží dlouho nad pelíškem, venku se rádi válejí v exkrementech cizích zvířat nebo je dokonce jí, a to rozhodně není vše. Jistě jste byli svědky dalšího záhadného chování. Víte však, proč psi všechny tyto věci dělají?
Další 3 fotografie v galerii
Psi své majitele čas od času dokážou překvapit záhadným chováním / Pixabay

Pokud bedlivě pozorujte vašeho pejska, pak jste se stali jistě svědkem různého záhadného chování. Proč si psi vlastně očuchávají zadek, proč dlouhou dobu hledají venku místo k vykonání potřeby a proč někdy začnou bezdůvodně štěkat? Na některé z těchto otázek existují solidní odpovědi podložené veterinární vědou. Jiné však zůstávají stále záhadou.

1. Přemisťování jídla z misky

Možná má váš pes ve zvyku vyndávat jídlo z misky a jíst na místě, kde by neměl, jako je například podlaha v kuchyni nebo zahrada. Proč to váš pes dělá a nechce jíst z misky? Podle odborníků je to starý instinktivní zvyk, který pramení z loveckých návyků psa ve volné přírodě. Když psi ve volné přírodě zabijí kořist, tak si ji odvlečou někam do ústranní, aby o ni případně nemuseli bojovat s vůdcem smečky nebo jiným dominantnějším psem. V zásadě tedy váš pes přesouvá jídlo z misky, aby se vyhnul konfliktu, ve snaze se v klidu najíst.

2. Teritoriální značkování

Pokud máte psího mazlíčka, který značkuje jen venku, pak máte štěstí. Spousta jiných psů si totiž značkujte teritorium všude, kde zrovna jsou. Navíc, v některých případech se nejedná ani o značkování močí, ale také o značkování exkrementy. Je to zkrátka způsob, kterým psi signalizují, že byli na daném místě, dávají to vědět ostatním psům a toto území si zároveň označují. Buďte však opatrní a obezřetní, protože časté močení může naznačovat i nějaký zdravotní problém.

3. Očichávání zadku ostatních psů

Víte, proč si vlastně psi očichávají zadky? Je to jediný důvod, jak mohou zjistit, zda neznámý pes bude jejich parťákem nebo nepřítelem. Jde o to, že anální otvor psa obsahuje velmi důležité informace o osobnosti psa i jeho kondici a zdraví. Proto se jedná o jeden z nejdůležitějších aspektů setkání cizích psů. Navíc, při vzájemném očichání psi také velmi rychle poznají, zda se už viděli, nebo ne.

4. Kroužení před ulehnutím

Možná vám přijde legrační, že váš psí mazlíček dlouze krouží nad pelíškem předtím, než si lehne. Podle odborníků se jedná o instinkt, který je pozůstatkem pradávných psů. Ti žili v divočině a museli si stlát své vlastní postele, a zároveň odhánět případné predátory, jako například hady a jiná zvířata, která by mohla číhat v neviditelných oblastech. Kroužení kolem místa na spaní bylo také signálem pro ostatní psi, že toto místo je zabrané a už si jej nemůžou nárokovat.

5. Příval neočekávané energie

Zaregistrovali jste někdy u vašeho psa náhlé změny nálady, kdy například leží v polospánku na sedačce nebo odpočívá na zahradě, přičemž znenadání vyskočí a začne sprintovat a doslova překypovat energií? Pak je vše v naprostém pořádku. Důvodem těchto extrémních změn nálad je to, že je pes šťastný a má natolik nahromaděnou energii, že z něj doslova v jednu chvíli znenadání začne proudit. Je to projev zdravého a šťastného psa.

6. Válení se v cizích exkrementech

Často se psi válí v exkrementech jiných zvířat, což je pro vás jako majitele velmi nepříjemné, protože musíte psa důkladně umýt a zbavit jej zápachu, obzvlášť, když s vámi bydlí v domě a ne na zahradě. Odborníci však na toto chování nenašli doposud jasné vysvětlení. Někteří říkají, že je to evoluční pozůstatek, který psi používali k zastrašení a odhánění predátorů. Jiní zase říkají, že se jedná o jakýsi komunikační nástroj, který psi ve smečce používali k informování ostatních o potenciálním predátorovi, případně o mršině k snědku. Dále čtěte: Překvapte návštěvu tímto andělsky nadýchaným a vláčným perníkem. Bez vážení, z mísy přímo na plech.

Zdroj: lifehacker.com, thesprucepets.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu