Jak uskladnit zelí, aby vám vydrželo až do jara a zůstalo stejně šťavnaté a dobré

Zahrada 30. listopadu 2021 | 09:10 — Zuzana Procházková
Měli jste letos bohatou úrodu zelí a nestihli jste vše zpracovat? Pak je jistě potřebujete uskladnit. Víte však, co je potřeba udělat, aby vám postupně neoschlo a neztratilo šťavnatost? Vše vám prozradíme v tomto článku.
Další 3 fotografie v galerii
Velkou úrodu zelí můžete uskladnit přes zimu ve sklepě / Pixabay

Jestliže pěstujete zelí poprvé a ještě v této oblasti nejste tolik zběhlí, pak je vhodné připomenout, že ne každý druh pěstovaného zelí je vhodný k uskladnění přes zimu. Některé druhy jsou určené k přímé konzumaci, jiné zase k nastrouhání a další potom k uskladnění. Proto je potřeba při pěstování zelí rozhodnout, k jakému účelu je chcete využít, a podle toho rozvrhnout výsadbu.

Zelí vhodné ke skladování

Zkušení pěstitelé se shodují na tom, že zelí určené ke skladování byste měli sklízet v odpoledních hodinách, neboť obsahuje méně cukru, což je žádoucí. Ideální váha hlávky zelí by se měla pohybovat v rozmezí mezi 2 a 2,5 kilogramy. Dále je potřeba zkontrolovat stav samotného zelí, přičemž k uskladnění jsou vhodné pouze zcela zdravé hlávky bez jakýchkoli hnědých flíčků. Ty by se během skladování mohly rozšiřovat a zelí by začalo hnít.

Ideální podmínky ke skladování zelí

Ideální teplota pro skladování hlávek je těsně nad bodem mrazu, okolo jednoho až dvou stupňů. Dále zelí potřebuje během skladování poměrně vysokou vzdušnou vlhkost, a to z toho důvodu, aby si zelí udrželo svoji šťavnatost, křehkost a neokorávalo. Z toho vyplývá, že je ideálním místem pro skladování sklep. Pokud jej nemáte, pak zelí skladujte v chladné chodbě, špíži nebo případně zaskleném balkoně.

Jak na skladování ve sklepě

Jestliže máte k dispozici sklep, pak není lepší možnost, než hlávky zelí skladovat přímo tam. Zelí můžete skladovat na policích, v krabicích nebo v bedýnkách. Doporučuje se však tyto plochy předem přetřít octem, který slouží jako dezinfekce a zamezí rozšíření plísní na zelí. Co se týká svrchních listů zelí, tak ty rozhodně neodstraňujte a zbytečně je neosahávejte. Jsou totiž ochrannou vrstvou pro celou hlávku. Nakonec se ujistěte, že máte ve sklepě dobrou cirkulaci vzduchu a že na zelí netáhne průvan.

Skladování na balkoně

Pokud nemáte k dispozici sklep, pak můžete zelí skladovat na balkoně. V tomto případě je však potřeba, abyste všechny hlávky zabalili důkladně do papíru, který ochrání zelí před výkyvy teplot a mrazem. Se skladovaným zelím posléze manipulujte velmi opatrně, abyste nepoškodili svrchní ochrannou vrstvu.

Co kontrolovat během skladování

Ať už skladujete zelí ve sklepě nebo na balkoně, je potřeba, abyste alespoň jednou za měsíc kontrolovali stav hlávek. Nezapomeňte také kontrolovat cirkulaci vzduchu a vlhkost v místnosti, kde je zelí uskladněné. Dále čtěte: Tipy, díky kterým vyčistíte dveře sprchového koutu tak, že na nich nezůstane jediná skvrna po kapce.

Zdroj: harvesttotable.com, gardeningchannel.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu