Nepřehlížejte odpudivý zápach z úst u psů a koček. Jde o velmi zásadní problematiku, která zvíře může stát i život

Mazlíčci 25. srpna 2022 | 11:18 — Anna Novotná
Občasný zápach z tlamy u koček či psů je přirozený, ale pokud se jedná o dlouhodobý a intenzivní problém, měli byste ho řešit. Zapáchající dutina ústní je jeden z nejčastějších problémů domácích zvířat. Málokdo ale tento problém řeší. Přitom může jít o velmi zásadní problematiku, která zvíře může stát i život a před níž varuje i veterinářka MVDr. Tereza Šnepová.
Zápach z tlamy je častým problémem, který bohužel málokdo řeší / Pixabay

Zápach z tlamy je nepříjemným problémem, který způsobuje zubní plak a zubní kámen. Nejde jen o kosmetický či estetický problém, ale může značit i velmi vážný zdravotní problém. Někdy jde i o bolavé a někdy bohužel i hnisající, krvácející a bolavé dásně.

Někdy je nutné řešit problém zákrokem u veterináře, což ale stojí nemalé peníze a většinou zbytečně. Stejně jako u lidí, tak také u zvířat platí, že nejlepším lékařem je prevence. Samotný zápach z tlamy je způsoben těkavými sirnými sloučeninami, jež produkují bakterie vyskytující se v tlamě psů. Kromě zubního kamene a zánětů, můžou být ohroženy životně důležité orgány.

Na nejzásadnější otázky ohledně této problematiky nám odpovídala veterinářka MVDr. Tereza Šnepová.

Proč je zubní kámen tak velkým problémem?

Zubní kámen zdaleka není jen kosmetický problém, jak si mnozí lidé myslí. Je vždy provázen zánětem dásní a závěsného aparátu zubu, pro zvíře je často tento proces bolestivý, může dojít až ke ztrátě zubu. Kromě toho velká množství bakterií se neustále uvolňují do krevního oběhu, tím zatěžují imunitní systém a mohou způsobit infekci ve vzdálených orgánech, jako jsou srdce, játra, ledviny… Pro majitele je samozřejmě obtěžující často velmi intenzivní zápach z tlamy.

Co tedy můžeme proti zápachu z tlamy dělat?

Nejúčinnějším opatřením je pravidelné důsledné čištění zubů. To se snadno poradí, ale hůř dodržuje… Předpokládá to dobrou spolupráci majitele a zvířete, trpělivost a určitou disciplínu. Co si budeme povídat, někdy je člověk v dnešní době rád, že stihne vyčistit zuby sám sobě. Alternativou či možným doplňkem na trhu je i speciální přípravek, který zabraňuje vzniku zubnímu plaku a kameni a již vzniklý zubní kámen narušuje, takže se poté snadněji odstraňuje. Kvalitní a funkční přípravek by měl obsahovat usušenou mořskou řasu, která obsahuje vysoké množství fukosy, která právě významně potlačuje růst bakterií a tím zabraňuje vzniku a rozvoji zubního plaku, zubního kamene a tím zánětu a zápachu z tlamy.

Za jak dlouho uvidíme nějaké zlepšení?

První známky účinku majitel postřehne tak, že zhruba po 14 dnech přestává psovi či kočce cítit z tlamy. Narušování zubního kamene nastává v rozmezí 3-8 týdnů, přičemž přípravek by se měl podávat dlouhodobě pro potlačování vzniku zubního plaku i kamene.

Nepodceňujte prevenci

Průzkumy prokázaly, že už ve třech letech trpí některým z dentálních či orálních onemocnění 80 % psů. I relativní drobnost, jako je zubní povlak, může vést k parodontitidě, a ta může ve výsledku způsobit chronický zánět dásní doprovázený zvýšenou kývavostí zubů a jejich následným vypadáváním. Proto nepodceňujte prevenci a starejte se dobře o chrup svých mazlíčků. O speciálních přípravcích se poraďte se svým veterinářem.

Zdroj: MVDr. Tereza Šnepová.

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...