Psí kůže je v zimním období citlivá stejně jako lidská pokožka. Je důležité o ni správně pečovat

Mazlíčci 03. prosince 2021 | 18:31 — Kateřina Kofroňová
Stejně jako mohou zimní měsíce napáchat škody na lidské kůži, mohou zimu hůře snášet i naši čtyřnozí přátelé. Vzduch je studený, vlhkost vzduchu nízká a psi často střídají vnitřní a venkovní teploty, z chladu do tepla a zase zpět, aniž by odkládali boty a svršky jako my. Bez náležité péče tak během těchto zimních podmínek může kůže a srst psa trpět a mohou se dokonce rozvinout i některá kožní onemocnění. Jak tedy pomoci psí srst a kůži chránit? 
Kůže psa může být špatným zacházením v zimě v ohrožení / Shutterstock

Mytí šamponem může být pro pokožku vašeho psa náročné kdykoli během roku, ale především během zimních měsíců nebude na škodu omezit množství koupelí pouze na nezbytně nutné. Mnohdy postačí obyčejná vodní lázeň, místo toho, abyste psa vždy namydlili šamponem. Pro koupání je vhodné investovat do kvalitního hydratačního šamponu, který budete v zimních měsících používat, abyste předešli problémům s kůží nebo srstí vašeho psa.

Správné krmení

Krmení zdravou stravou po celý rok může pejskovi pomoci vstoupit také do zimních měsíců se zdravou kůží a vyživenou srstí, což přispěje k tomu, aby se nestal obětí mrazivého počasí. Pokud již víte, že váš pes má citlivou kůži a je náchylný ke kožním problémům, měli byste zvážit krmení speciální recepturou, která je navržena právě pro výživu kůže a srsti. Existuje mnoho receptur, které zahrnují přísady pro zlepšení kůže a srsti. Chybu neuděláte ani s lososovým nebo lněným olejem. Ty podporují zdravou kůži a lesklou srst. Do stravy pejskovi můžete také zahrnout omega 3 a 6 mastné kyseliny v doplňcích stravy.

Kdy je dobré zajít za veterinářem?

Chladné počasí není jediným viníkem, který může způsobit podráždění pokožky vašeho psa. Další potenciální příčiny kožních onemocnění mohou souviset s parazity, ovšem problémy mohou nastat také s ledvinami nebo játry, nebo se může jednat o hormonální nebo nutriční nerovnováhu. „Jako prevence před napadením parazity je vhodná aplikace antiparazitik, ideálně ve formě sprejů nebo pěny, která zůstávají na pokožce psa a nedostávají se do krevního oběhu. Pokud si ale všimnete, že se váš pes nadměrně drbe a zjevně pociťuje nepohodlí, budete ho muset nechat vyšetřit veterinářem, aby se vyloučily vážnější zdravotní problémy," radí MVDr. Renáta Valášková.

Pravidelně kartáčujte srst

Použití měkkého kartáče na srst vašeho domácího mazlíčka pomůže stimulovat vlasové folikuly a přirozené mazové žlázy v kůži a odstranit všechny nečistoty. Odstranění odumřelých kožních buněk a uvolněných chlupů ze srsti umožní pokožce se přirozeně regenerovat. Také jsme psali: Dobrá zpráva pro všechny, kteří nesnáší čištění zubů psům.

Zdroj: TZ Aveflor, cpccares.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu