Se zamrzlým zámkem u auta nebo vstupních dveří si poradíte snadno. Nikdy ale nepoužívejte horkou vodu

Ostatní 13. prosince 2021 | 07:06 — Kateřina Kofroňová
Mrazivá rána sice umí hezky navodit zimní atmosféru, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že nám zamrzl zámek u dveří auta nebo u vrat. Jak si poradit v infarktových situacích, kdy čas běží neúměrně rychle a vy potřebujete rozvézt děti do škol a odjet do práce?
Zamrzlý zámek dokáže pokazit i jinak pěkné ráno / Pexels

Rozmrazujte opatrně

Zamrzlý zámek rozmrazujte velmi opatrně. Pro ty, kdo mají po ruce prodlužovací kabel a přístup do domu, je dobrým řešením pozvolné rozmrazení za pomoci fénu. Pamatujte, že každý teplotní šok mechanismu škodí a neprospějí mu ani agresivní chemikálie. Vyplatí se mít po ruce speciální maziva na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy, které zámku neuškodí.

Nepodceňujte celoroční údržbu

Zamrznutí zámku nejlépe předejte poctivou celoroční údržbou. Nemusíte zámky promazávat každý týden, zkuste ale párkrát do roka všechny zámky doma, na zahradě i na chalupě zkontrolovat a vyčistit. Používejte mazadla, která jsou přímo určená na péči o zámky – klasická olejová se totiž snadno spojí s nečistotami v zámku a zanesou ho ještě víc.

Narazili jste při údržbě na zámek, který se o přes veškerou péči zasekává? V takovém případě je jediným řešením výměna, která vám ve výsledku ušetří nervy při zápolení s nefunkčním mechanismem.

Vybírejte vhodný typ zámku

Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zámků, drtivá většina z nich přitom funguje na principu pružinových stavítek. Tento mechanismus má však tendenci se v náročnějších podmínkách zasekávat, protože se v něm snáz usazují nečistoty a vlhkost. Řešením vedle kvalitního maziva můžou být i zámky a cylindrické vložky s vnitřními stavítky bez pružinek. Tyto vložky jsou vyvíjené tak, aby zvládly výkyvy počasí, a to jak letní horka, tak vlhkost, mráz a prudké výkyvy teplot. Navíc jsou oproti klasickým pružinovým bezpečnější a se správnou péčí nám i déle vydrží.

Co rozhodně nedělat

  • Nerozmrazujte horkou vodou. Teplotní šok může poškodit jak přilehlé sklo, tak samotný zámek.
  • Nepoužívejte agresivní chemikálie. Pozor na rozmrazovací spreje, které nejsou určené na zámky.
  • Nepoužívejte hrubou sílu. Všichni máme v napjaté situaci tendenci vyřešit problém škubáním za kliku nebo lomcováním s dveřmi, tudy ale cesta nevede.
  • Nenahřívejte klíč. Některé mají i nekovové části, které můžete roztavit nebo se při tom popálit.

Tip: Mazivo 3 v 1

Mazivo 3 v 1 umí zámek namazat, vyčistit i rozmrazit. Funguje na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy a lze ho použít do teploty až -30 stupňů Celsia. Aplikace je jednoduchá, roztok jednoduše nastříkáte do otvoru zámku a necháte působit účinnou látku. Během několika vteřin tak snadno zámek odmrazíte nebo ho preventivně ošetříte. Dále čtěte: Náklady za vytápění mohou někdy nepříjemně překvapit. Způsoby, jak ušetřit v topné sezoně.

Zdroj: TZ Tokoz, diyprojects.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu