Připravte si domácí vynikající listové těsto. Jednoduchý recept, se kterým to zvládnete za 10 minut

Ostatní 16. prosince 2021 | 09:48 — Zuzana Procházková
Říká se, že by každá správná hospodyňka měla umět listové těsto připravit. Pravdou však je, že se výroba listového těsta řadí k těm časově náročnějším, a proto si jej většina z nás raději koupí v obchodě. Existuje ale recept, blesková verze receptu, díky které zvládnete bez problému vypracovat listové těsto za pár minut. No není to lákavé?
Další 3 fotografie v galerii
Existuje několik obecných rad k přípravě těsta / Shutterstock

Listové těsto je od pradávna velmi populární. Dá se připravit na desítky způsobů, ať už slaných nebo sladkých pokrmů, a navíc jej můžete v lednici či mrazáku skladovat velmi dlouho. Mnozí se však jeho domácí přípravy obávají, neboť většina tradičních receptů trvá velmi dlouho. Je to však velká škoda, a to zejména z toho důvodu, že běžně kupovaná listová těsta obsahují méně kvalitních tuků, čímž nechutnají tak lahodně jako ta domácí.

Příprava listového těsta nemusí být náročná

Vedle klasických receptů na výrobu listového těsta, které vám zaberou poměrně hodně času, existují i snadné a rychlé verze. Tyto bleskové recepty jsou v dnešním hektickém světě velmi populární. Existuje spousta kuchařek s recepty na obědy a večeře do 30 minut nebo například s recepty na jídla z jednoho hrnce. Čas je zkrátka nejdražší komoditou.

Několik obecných rád k přípravě těsta

Ještě než vám prozradíme samotný recept na rychlé listové těsto, podělíme s s vámi o pár tipů, díky kterým se vám bude listové těsto vyrábět lépe. V první řadě je potřeba dbát na kvalitní mouku, přičemž pro listové těsto je vhodná s vysokým obsahem lepku. Dále přidejte do těsta trochu octa. Právě ocet lépe zaktivuje lepek a zajistí požadovanou pružnost těsta. Nakonec vypláchněte plech těsně před pečením studenou vodu. Ta se totiž promění v páru během pečení, což napomůže k lískování těsta.

Suroviny na listové těsto

Pro výrobu listového těsta o hmotnosti zhruba 500 g si připravte následující suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (rozděleného na 50 g a 75 g )
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 120 ml vody
  • mouku na posypání

Postup výroby listového těsta

Vezměte si mísu a prosejte do ní mouku, přidejte sůl a promíchejte. Poté přidejte na kostky nakrájených 50 g másla a rukami či robotem zpracujte na drobenku. Jakmile máte drobenku hotovou, začněte k ní přidávat postupně vodu a vypracujte měkké kompaktní těsto. Zbývajících 75 g másla nechte mírně povolit například v mikrovlnce. Dejte pozor na to, aby se nerozpustilo úplně, ale pouze změklo a bylo možné jej rozetřít lžící. Změklé máslo následně rozdělte na tři díly po 25 g.

Vypracované těsto nyní rozválejte na lehce pomoučněném vále do tvaru obdélníku o rozměru asi 40 na 20 cm. Dvě třetiny rozváleného těsta rovnoměrně potřete jednou dávnou (25 g) másla. Nenamazanou třetinu těsta přehněte do středu a z druhé strany překlopte druhou část těsta. Těsto poté opatrně zaválejte opět do tvaru obdélníku o rozměru 40 x 20 cm. Celý postup zopakujte dvakrát.

Jakmile budete mít zapracované zbývající dvě dávky másla, pak ještě třikrát nebo čtyřikrát těsto složte na třetiny a znovu rozválejte, abyste dosáhli jednotlivých vrstev těsta. Během válení nezapomeňte vál pomoučit a na těsto není vhodné příliš tlačit. Hotové těsto nechejte před použitím ztuhnout zhruba na hodinu v lednici, případně těsto rovnou zamrazte. Dále čtěte: Pravý, nebo umělý vánoční stromeček? Poradíme vám, podle čeho se rozhodnout.

Zdroj: vikendovepeceni.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu