Jak udělat dokonalý hovězí steak filet mignon, který bude chutnat lépe než v luxusní restauraci

Recepty 26. ledna 2022 | 10:13 — Zuzana Procházková
Na dokonalý filet mignon, který se krájí jako máslo, nemusíte chodit už do restaurace. Náš recept vás krok po kroku navede, jak si tento lahodný steak z hovězí svíčkové udělat. To nejdůležitější je kus kvalitního masa, který je pokojové teploty, a pořádně rozpálená pánev. Tak jdeme na to.
Další 3 fotografie v galerii
Na dokonalý steak se hodí zejména pravá hovězí svíčková / Depositphotos

Udělat dokonalý hovězí steak, který nebude chutnat jako podrážka, umí jen málokdo. Přitom na postupu není nic složitého. Tajemství spočívá v kusu kvalitního vyzrálého masa, který je potřeba nechat odležet tak dlouho, až bude pokojové teploty. To poznáte tak, že vás maso nebude při dotyku studit.

Olej na pánev nepatří

Další velkou chybou je práce s olejem. Mnoho lidí dává olej na pánev, což je špatně. Pánev má být suchá, rozpálená na nejvyšší plamen. Olej se kápne předem na maso a jemně se do něj vmasíruje. Poté hned putuje maso na rozpálenou pánev, přičemž musí zasyčet. S masem na pánvi manipulujte jen minimálně a nikdy jej neprobodávejte. Zbytečně by unikala šťáva a maso by nebylo tolik křehké.

Nejlepší je hovězí steak jako medium rare

Následně už jen hlídáte čas, po který se má maso opékat na jednotlivých stranách. Čas určíte podle toho, jak moc chcete mít steak propečený. Šéfkuchaři se shodují, že nejlépe chutná jako medium rare, kdy střed masa zůstává růžový a šťavnatý. Jako ideální přílohu k hovězímu steaku doporučují restované zelené fazolky s bramborovým pyré.

Na dokonalý hovězí steak budete potřebovat

  • steak z hovězí svíčkové cca 200 g, ideální výška 5 cm
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • olivový olej

Postup

Krok 1: Maso vždy necháme odstát, neboť je potřeba, aby mělo k přípravě pokojovou teplotu. V tomto kroku rozhodně nespěchejte, nechte maso dostatečně povolit, jinak budete mít steak tuhý. Stejně tak maso neomýváme vodou, pouze osušíme ubrouskem, aby nenasáklo zbytečnou vodu.

Krok 2: Odležený steak osolte, opepřete a celý potřete olivovým olejem. Maso promasírujte, ať sůl i pepř lehce zapracujete.

TIP: Místo klasické soli a peře můžete také použít speciální hrubozrnné ochucené soli.

Krok 3: Rozpalte nepřilnavou pánev, tuk žádný nedávejte. Až bude pánev rozpálená tak, že kapka vody na ní zasyčí, vložte pomalu steak. Nyní je velmi důležité, abyste do steaku nijak nešťouchali a hlavně ho nepropichovali. Po dvou minutách opatrně otočte grilovacími kleštěmi. Každá nadbytečná manipulace se steakem vede ke ztrátě jeho šťavnatosti. Po dvou minutách steak uchopte a nechte krátce zatáhnout po všech krajních stranách. Celý proces na pánvi by měl zabrat 7 minut maximálně.

Krok 4: Steak položte na plech nebo do pekáčku a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 7 minut. Po 7 minutách vytáhněte a počkejte alespoň 3 minuty, než začnete servírovat.

TIP: Pokud budete chtít medium propečený, nechte steak v troubě zhruba o 2 minutky déle. Nezapomeňte ale, že čím déle maso budete péct, tím méně šťavnaté a měkké bude. Dále čtěte: Skvělý trik Zdeňka Pohlreicha, jak udělat palačinky nadýchanější.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, delish.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu