Jaro je nejlepší dobou k odstranění veškerého travního plevele. Zbavte se ho dřív, než vyroste

Zahrada 28. března 2022 | 08:35 — Zuzana Procházková
Na jaře vyžaduje každý trávník nejvíce pozornosti, a to ať už se jedná o nově založený nebo původní. Pokud tuto péči zanedbáte, s následky se budete potýkat celý rok. Proč? Na jaře totiž spolu s trávou začíná rašit také obávaný plevel nejrůznějšího druhu. Je potřeba zasáhnout a odstranit jej hned v zárodku, aby se nerozšířil po celé zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Plevel odstraňujte tak, abyste vytrhli rostlinu včetně celého kořene / Depositphotos

Pro každého, kdo se pečlivě stará o svoji zahradu, je travní plevel neutuchající noční můrou. Bohužel mnozí odborníci říkají, že se jej nadobro zbavit nejde, ale lze jej dočasně zkrotit a utlumit růst. Vyžaduje to však od majitele velmi vytrvalou a pravidelnou péči, zejména na jaře, kdy začíná plevel rašit.

Prevence proti plevelu při zakládání trávníku

Jestliže letos na jaře zakládáte nový trávník, pak lze chytře udělat už několik preventivních opatření proti pleveli. Prvním základním opatřením je to, abyste zakoupili správné certifikované travní osivo, které obsahuje jen vybraná semena trav s vysokou klíčivostí. Dále dbejte na to, aby zemina, kterou jste si případně na plochu k zatravnění navezli, obsahuje naprosté minimum semen plevele či jejich částí. Nakonec třetím tipem je ošetření půdy neselektivním herbicidem, a to ještě před výsevem trávy.

Ruční likvidace travního plevele

Pokud už trávník máte a na jaře nový nezakládáte, pak je prvním důležitým pravidlem v rámci ruční likvidace plevele pravidelné sekání trávy. Tím totiž zabráníte nejen bujení plevele, ale také tomu, aby kvetoucí plevel vykvetl, poté se vysemenil a rozmnožil.

Dále, v případě, že nemáte zaplevelenou v podstatě celou zahradu, se do likvidace plevele pusťte bez chemie. To znamená, abyste důkladně každou rostlinu vytrhli včetně celého kořenu. Na to vám poslouží buď motyčka nebo mechanický vytrhávač plevele, který vám pomůže i s velmi hlubokými kořeny.

Kdy použít chemii

Pokud je plevel už hodně rozlezlý, bude potřeba zakročit i chemií. To zejména v případě dvouděložných vytrvalých plevelů, které jsou velmi odolné. Proto zakupte herbicidy ve formě postřiku, pěny, pasty nebo granulí. Odvíjí se to od typu plevele, který máte. Pěny a pasty se hodí spíše na lokální hubení plevele, zatímco granulované herbicidy na plošné. U postřiku to bývá různé.

A pakliže vás zajímá, s jakým travním plevelem se v České republice setkáváme nejčastěji, níže uvádíme seznam.

Plačinec prostřední

Jinak také žabinec nebo kuří střevec. Daří se mu ve velmi úrodné a pohnojené půdě, má rad vlhko a dorůstá i do výšky půl metru. Je velmi invazivní a pokud se dostane do záhonů, kde pěstujeme zeleninu, tak ji ničí.

Pýr plazivý

Pýr je považován za jeden z nejhorších a nejvytrvalejších plevelů. Rozmnožuje se pomocí plazivých podzemků. Dokáže prorůstat i husté okrasné keře a rostliny.

Smetánka lékařská

Smetánku lékařskou (lidově pampelišku) zná snad každý. Má hlubší kulovitý kořen, který je potřeba v případě likvidace vytrhnout úplně celý. Dejte si pozor na její vysemenění, protože pak může pohltit celý trávník.

Další časté plevele

Mezi další častý plevel se řadí například bršlice kozí noha, zlatobýl kanadský, turan roční, svlačeč rolní, svízel, kokoška, pcháč a spousta dalších. Dále čtěte: Jak vybrat ty nejlepší odrůdy jahodníků, a kterým se vyhnout. Rozhoduje chuť i náročnost pěstování.

Zdroj: gardenersworld.com, abecedazahrady.dama.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...