Stárnoucí pes potřebuje náležitou péči. Pozornost věnujte nejen nemocem, ale také změnám chování

Mazlíčci 24. dubna 2022 | 10:36 — Zuzana Procházková
Stárnutí vašeho čtyřnohého domácího mazlíčka s sebou přináší mnoho změn, a je proto potřeba pejskovi věnovat potřebnou péči i pozornost. Sledovat byste měli zejména stravu, změny chování a příznaky častých onemocnění, jež psy seniory potkávají. V každém případě se vašemu mazlíčkovi pokuste stárnutí co nejvíce zpříjemnit a věnujte mu péči i lásku.
Další 3 fotografie v galerii
První příznaky stárnutí se objevují od 6 roku věku vašeho pejska / Pixabay

Když váš milovaný pejsek začne stárnout, měli byste mu o to více poskytovat péče i pozornosti. Obvykle se první příznaky stárnutí začínají objevovat od 6 roku věku vašeho pejska. Jedná se například o výkyvy váhy, úbytek svalové hmoty, změny v chování, častější močení, nechutenství, únavu, šedivění či zhoršení sluchu a zraku. Kromě toho se můžou vyskytnout i jiné choroby související se stárnutím organismu psa. V každém případě je vše potřeba vždy zavčasu konzultovat s veterinářem.

Nyní se podíváme na pět konkrétních oblastí, kterým byste se v seniorském období psa měli věnovat nejvíce pozornosti.

Změny chování

Změny v chování patří mezi první tzv. geriatrické projevy. Pokud jste pojem geriatrie ještě neslyšeli, tak se jedná o obor lékařství, který se zaměřuje na problematiku zdravotního a funkčního stavu ve stáří. U pejska ve vyšším veku se může vyskytovat například neklid, noční probouzení, únavu, bázlivost, agresi nebo jiné kompulzivní poruchy. Dobrou zprávou je, že lze řadu z nich léčit vhodnými preparáty a správnou výživou.

Zdravé klouby

Tak jako nám se ve stáří hůř pohybuje, tak i domácím mazlíčkům se celkově zhoršuje s přibývajícím věkem pohybový aparát. Dochází k artrotickým změnám, které jsou mnohdy bolestivé. Možnosti terapie jsou často omezené. Psům a kočkám se podává speciální krmivo s kolagenem a dalšími výživnými látkami. Pochopitelně je na místě snížení zátěže na klouby.

Trávení, paradontóza a zubní kazy

V případě gastroenterologických problémů můžete pozorovat nejčastěji onemocnění spojená s ústní dutinou, jako jsou zubní kazy, paradontóza, zubní kameny či vznik nádorů. Tomu všemu se dá předcházet správnou péči o chrup. Tedy čištěním zubů, kdy lze na trhu vybírat z celé řady psích zubních kartáčků a past. Mimo to dochází k nežádoucím a problematickým změnám v trávicím traktu, kde se můžou začít tvořit vředy. V obou případech lze tyto problémy zmírnit či jim předejít díky pravidelným návštěvám u veterináře.

Kašel, dušnost a srdeční onemocnění

Nemoci spojené s kardiovaskulárním a dýchacím systémem se u domácích mazlíčků zprvu projevují jako únava, apatie či nechutenství. Postupně však přichází kašel, dušnost, a to i když je zvíře v klidu. Veterináři také často odhalují degenerativní změny srdečních chlopní.

Časté močení a kastrace

Urogenitální nemoci se nevyhýbají ani psům nebo kočkám. U starých psů lze obvykle sledovat nejprve častou potřebu močení, přičemž se může stát, že se pes senior začne počůrávat i doma. Druhou oblastí jsou pohlavní orgány. Někteří se stále kloní k tomu, že by se zvířata neměla kastrovat. Skutečnost je však taková, že pohlavní hormony mohou velmi negativně ovlivnit mléčné žlázy, dělohu nebo prostatu. Dochází pak k tvorbě nádorů, které metastázují. Dále čtěte: Přehled oblíbených pokojových rostlin, které jsou toxické pro kočky.

Zdroj: vaschovatel.cz, akc.org, petsradar.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...