Dopřejte okurkám zálivku z mléka. Dosáhnete tak maximální možné úrody a nejlepší chuti

Zahrada 16. května 2022 | 10:17 — Zuzana Procházková
Okurky se jistě řadí k nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách, a to zejména kvůli jejich dokonalé šťavnatosti a křupavosti. Jestliže je letos pěstujete i vy, dopřejte jim zálivku z mléka a jódu. Ta jim dodá všechny živiny, které okurky potřebují, podpoří jejich plodnost, a navíc zamezí napadení škůdci či jinými chorobami.
Další 3 fotografie v galerii
Okurky patří k nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách / Pixabay

Okurka setá je teplomilná rostlina z čeledi tykvovitých, přičemž je původem z teplých a vlhkých krajů Číny a Indie. Právě z tohoto důvodu by se s jejím vysazením na zahradu mělo počkat až po třech zmrzlých, tedy do druhé poloviny května, kdy už žádné přízemní mrazíky, jež by mohly rostlinu poškodit, nehrozí. A jak tedy okurky správně pěstovat a jaké hnojivo jim dopřát, abyste se dočkali bohaté úrody?

Vhodný výběr stanoviště

Jedná z nejdůležitějších věcí pro úspěšné pěstování okurek je výběr vhodného stanoviště a půdy. Místo volte tak, aby bylo dostatečně prosvětlené a v závětří. Dále, tato tykvovitá zelenina pro správný růst totiž potřebuje výživnou humózní půdu. Rozhodně okurky nikdy nesázejte na stejné místo, jako v předešlém roce. Nejsou vhodné ani záhony po bramborách nebo jahodách.

Správné zalévání

Možná jste nevěděli, že okurky doslova nesnáší studenou vodu. Proto je nikdy nezalévejte přímo hadicí, ve které není voda ohřátá na slunci. Je známo, že jsou okurky háklivé na různé plísně. Abyste tomu co nejvíce zabránili, zalévejte rostlinu vždy jen ke kořenům, nikdy ne na listy.

Zázračná zálivka z mléka

Jakmile mladé sazeničky okurek zasadíte, je na místě je pravidelně vyživovat. Nemusíte se však uchylovat k chemickému hnojení. Vyzkoušejte obyčejné mléko, ideálně čerstvé v bio kvalitě, které má spousty výživných látek podporujících růst okurek. Navíc je hnojení mlékem levnější variantou než klasickými hnojivy.

Jak zálivku vyrobit

A jak na to? Čtvrt litru mléka smíchejte se dvěma litry vody a případně přidejte ještě pět kapek jódu. Ten zvyšuje obranyschopnost i růst okurek. Není však nutné jej přidávat. Nepoužívejte však mléko nezředěné, neboť je příliš koncentrované. Takto připravený roztok vám vydří i několik měsíců.

Jak zálivku aplikovat

Ke všem rostlinkám okurek nalijte jednu velkou sklenici takto připraveného roztoku, a to ihned po jejich zasazení. Poté pokračujte ve hnojení každé dva týdny. Jakmile bude okurka již vzrostlá, klidně ji pohnojte dvěma sklenicemi. Hnojte ideálně navečer.

Když jsou okurky napadené chorobami

Pokud se na okurkách objevila plíseň nebo jiné houbové choroby, pomůže vám roztok i v tomto případě. Pouze s jednou odměnou. Přidejte do něj 10 ml tekutého mýdla a rozmíchejte. Dostanete tak skvělý roztok, kterým postříkejte rostlinu okurky. Pomůže vám to jak v boji, tak prevenci proti plísním. Dále čtěte: Jak se nadobro zbavit slimáků přírodní cestou. Vsaďte na tipy zkušených zahrádkářů.

Zdroj: thespruce.com, gardeningknowhow.com, gardenersworld.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...