Přehled psích plemen, která žijí nejdéle. U některých je to dokonce více než 25 let

Mazlíčci 27. května 2022 | 12:41 — Zuzana Procházková
Před pořízením vašeho budoucího domácího mazlíčka byste se rozhodně měli zajímat také o to, jakého věku se dané plemeno dožívá. Obvykle se velká plemena psů dožívají nižšího věku než malá či střední plemena. Pochopitelně délka života psů je však velmi individuální a odvíjí se od mnoha dalších faktorů.
Další 3 fotografie v galerii
Velmi hraví a živí jsou psi plemene Jack Russel, kteří se dožívají více jak 16 let / Pixabay

Hned na úvod je potřeba zmínit, že průměrná délka života psů je skutečně velmi individuální a i velké plemeno se může dožít vyššího věku než malé plemeno. Délka života psa je totiž samozřejmě úzce spojena s genetickými dispozicemi, dále se zdravotním stavem a celkovou kvalitou jeho života, kterou mu dopřejete.

Pozor na šlechtěná plemena

Za malou chvíli se podíváme na pět psích plemen, které se dožívají nejvyššího průměrného věku. Jedná se většinou o malá psí plemena, jež mají naprosté minimum vrozených problémů. Tyto vrozené problémy pochopitelně přímo souvisí od šlechtění psích ras. Proto, pakliže toužíte, aby vás domácí milovaný mazlíček doprovázel co nejdéle, pak nevybírejte z vyšlechtěných ras.

Průměrný věk nejdéle žijících psích plemen se obvykle pohybuje mezi šestnácti a osmnácti lety. Je však ale potřeba dodat, že někteří pejsci z konkrétních dlouhověkých plemen se mohou dožít i daleko více. Jste zvědaví, o která plemena se jedná?

Dingo pralesní

Dingo pralesní, jinak také novoguinejský zpívající pes či novoguinejský divoký pes, je plemeno psa, jež se vyznačuje nejvyšší průměrnou délkou života, a to osmnáct let. Tito psi se vyskytují, jak už z názvu plemene vyplývá, převážně v Nové Guineji. Sice žijí většinou divoce, ale jejich předci byly domestikováni. Pochopitelně je zřejmé, že se nejedná o psí plemeno, které byste si mohli běžně pořídit. Naopak se jedná o jednoho z nejvzácnějších druhů psa na světě.

Bígl

Svoji dlouhověkostí je také známé plemeno Bígl, které je již oproti předchozímu Dingu mnohem běžnější. Bíglové jsou velmi přátelští, laskaví, houževnatí a původem vyšlechtění k lovu. Obvykle se dožívají okolo patnácti let a více. Nejstarším a nejznámějším bíglem byl však Butch z Virginie, který se dožil neuvěřitelných 27 let.

Jezevčík

Také jezevčíci se řadí mezi jedno z nejdéle žijících psích plemen. Dodnes drží rekord fenka Chanel, která se dožila věku 21 let a stala se tak držitelkou Guinessova rekordu jako nejdéle žijící pes svého plemene. Je to pozoruhodné, navíc když vezmeme v potaz, že se jezevčíci velmi často a v brzkém věku potýkají s problémy s páteří. Obvykle se však dožívají okolo 15 let.

Jack Russel

Velmi hraví, živí a čilí pejsci je plemeno Jack Russel teriér. Tito pejsci se v průměrů dožívají 16 let, ale není výjimkou daleko vyšší věk. Doposud nejdéle žijícím Jack Russel teriérem je fenka Meg z Velké Británie, jež se dožila neuvěřitelných 25 let.

Čivava

Nakonec také malé plemeno čivava se dožívá velmi vysokého věku. Průměrně je to 17 let, a to je opravdu vysoký věk. K tomu však také přispívá i to, že čivavy netrpí na téměř žádná genetická onemocnění. Pro zajímavost nejstarší žijící čivavou je TobyKeith, který se dožil 21 let. Dále čtěte: Základní pravidla správného grilování aneb Jak mít maso vždy dokonale měkké a šťavnaté.


Zdroj: cesarsway.com, scotsman.com, petbacker.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu