Pěstujte hortenzie jako profesionál. Odmění se vám bohatou záplavou květů každý rok

Zahrada 20. června 2022 | 14:44 — Zuzana Procházková
Hortenzie se jistě řadí mezi ty nejkrásnější květiny a v poslední době jsou čím dál více žádané. Díky svému bohatému květenství v různých barvách jsou hortenzie pýchou mnoha zahrádkářů. V dnešním článku vám poradíme, jak o hortenzie pečovat jako profesionál, aby vás odměňovaly záplavou květů po celý rok.
Další 3 fotografie v galerii
Hortenzie jsou jedny z nejžádanějších venkovních květin / Shutterstock

Hortenzie je rod rostlin, které patří do čeledi hortenziovité. V dnešní době existuje přes 70 druhů hortenzií, jež jsou ve velké míře rozšířeny po Asii, méně poté v Americe. V České republice jsou často hortenzie pěstovány jako okrasné dřeviny, a to buď přímo v záhonech nebo v květináčích.

Díky svým květům v bohatých květenstvích jsou hortenzie jedny z nejpopulárnějších a nejpoptávanějších venkovních květin vůbec. Abyste však těchto bohatých květů dosáhli, je pochopitelně potřeba o hortenzie náležitě pečovat. Hlavními faktory jsou kvalita půdy, stanoviště, zálivka a hnojení. Na vše se podíváme podrobně.

Jakou půdu volit pro hortenzie

Hortenzie mají obecně vysoké nároky na kvalitu půdy. „Je potřeba, abyste jim zajistili propustnou, humózní a výživnou půdu s kyselejším pH. Pakliže je umístíte do těžké a přemokřené půdy, tak hortenzii začnou velmi rychle odumírat kořeny a nakonec i celá rostlina začne hynout,“ vysvětlila pro Magazinplus Alena Pokorná, specialista hobby marketu.

Ideální stanoviště

Kromě toho má hortenzie také vysoké nároky na stanoviště. Dbejte na to, abyste ji umístili někam na slunce nebo do polostínu. Některým druhům se však více daří v polostínu, pravdou však zase je, že jiné druhy budou nasazovat více květů na slunci. Proto se poraďte v zahradnictví při výběru konkrétního druhu hortenzie.

Jak často zalévat hortenzie

Hortenziím obecně bohatě stačí zálivka ve formě srážek. Pakliže jsou ale léta suchá a panují dlouhodobá vedra, pak je potřeba zajistit, aby půda nevyschla. V tom momentě zalévejte hortenzie ke kořenům ráno nebo večer, a to ideálně dešťovou či odstátou vodou.

Hnojení hortenzií

Posledním základním předpokladem pro prosperitu hortenzií je správné hnojení. Jelikož mají hortenzie vysoké nutriční nároky, je potřeba je hnojit i několikrát za sezónu. Z hnojiv vybírejte taková, jež jsou určená pro kyselomilné rostliny. Díky tomu zajistíte, že hnojivo upraví pH půdy, jež hortenziím svědčí nejvíce. Dále čtěte: Zlikvidujte mšice bez chemie. Vyrobte si účinný postřik z česneku a dalších surovin, které máte běžně doma.

Autorský článek, další zdroj: gardenersworld.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu