Jak dosáhnout maximální úrody cuket? Zaměřte se na čtyři důležité kroky a nebudete stíhat sklízet

Zahrada 03. července 2022 | 17:55 — Zuzana Procházková
Cukety jsou velmi oblíbenou zeleninou, kterou často pěstujeme na našich zahrádkách. Pakliže cuketám dopřejete správné podmínky, můžete se ze sklizně těšit až do podzimu. V tomto článku vám proto prozradíme, jaké kroky jsou nejdůležitější.
Další 3 fotografie v galerii
Při správných podmínkách může cuketa plodit až do konce podzimu / Pixabay

Cuketa je kultivarem jednoleté plodové zeleniny, jež se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), pocházející ze Střední Ameriky. Cuketa jako taková je však evropského původu, neboť vznikla šlechtěním v Itálii. I proto se cuketám často říká cukíny, z italštiny zucchini či zucchetti.

Cuket existuje mnoho druhů, velmi oblíbené jsou například žíhané či žluté. Ať už pěstujete jakoukoli cuketu, poradíme vám, jaké 4 kroky je nejdůležitější pro dosáhnutí maximální úrody.

1. Zalévání a hnojení

Specialista hobby marketu, Jan Růžička, radí, že pro cukety je v létě stěžejní dostatečná zálivka a přihnojování. Vysvětluje, že „správná péče o cukety spočívá v udržování stálé vlhkosti půdy a odstraňování plevelu z okolí. Cukety by měly být pravidelně přihnojovány, a to ideálně dobře rozloženým kompostem nebo vhodným komplexním tekutým hnojivem. Je však potřeba dát pozor na to, abyste hnojivem příliš nenamočili květy.“

2. Odstraňování nadbytečných listů

Jelikož se cuketa dokáže na zahrádce opravdu roztáhnout do velkých rozměrů, pokud ji k tomu dáte prostor, tak je potřeba na to dávat pozor, neboť velká velikost je již kontraproduktivní při tvorbě plodů. Často pak opylovači nenaleznou mezi obrovským množstvím listů květy, ze kterých se pak cukety už bohužel nedokážou vyvinout. Navíc velké množství listů také podporuje tvorbu různých plísňových chorob. A kolik si tedy můžete dovolit odstranit listů? Jan Růžička doporučuje 30 až 40 procent rostlinné hmoty.

3. Správná sklizeň plodů

Abyste dosáhli maximálního počtu plodů lahodných, sladkých a křupavých cuket, je potřeba je včas sklízet, tedy je nenechávat přerůstat. Obecně se udává, že by cukety neměly dorůstat do délky více jak 10 centimetrů. Jen tak budou vždy po sklizni krásně mladé a sladké. V opačném případě, pakliže budete nechávat plody přerůstat, tak se může plodnost rostliny snížit nebo dokonce i zastavit.

4. Podpora opylování cuket

V některých situacích se může stát, že nebudou cukety správně opylovány. Děje se to například na jaře a poté na podzim, kdy se kvůli nepříznivému počasí cukety občas zakrývají netkanou textilií. Za těchto podmínek je proto potřeba květy opylit ručně. A jak na to?

V ranních hodinách odřízněte samčí květ a velmi opatrně z něj odstraňte okvětní lístky. Díky tomu vám v ruce zbydou pouze tyčinky. Ty přitiskněte na pestíky 2–3 samičích květenství, jež poznáte podle krátkých tlustých řapíků. Následně utrhněte další samčí květ a celý postup opakujte. Dále čtěte: Vypěstujte si sladká, voňavá rajčata, plná chuti. Stačí je nyní správně přihnojit, skvělé funguje třeba kostní moučka.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu