Jak dosáhnout maximální úrody paprik? Pohnojte je kefírem, droždím a dalšími surovinami, které používali naši předkové

Zahrada 20. července 2022 | 11:57 — Zuzana Procházková
Papriky patří k velmi často pěstované zelenině na našich zahrádkách. Jejich chuť je s těmi kupovanými zcela nesrovnatelná. Pakliže je i vy letos pěstujete, prozradíme vám, jak dosáhnout maximální úrody. Tajemství spočívá v neobvyklém hnojení podle našich předků.
Další 3 fotografie v galerii
Pro maximální úrodu paprik vsaďte na osvědčená hnojiva našich babiček / Pixabay

Paprika (Capsicum) se řadí k rodu rostlin čeledi lilkovité. Původem je z tropické a subtropické Ameriky, odkud se postupně rozšířila do celého světa. V dnešní době existují desítky druhů paprik, které jsou k dostání. Ať už ale pěstujete jakýkoli druh, pro maximální úrodu je nutné rostlinu podpořit správným hnojivem. Než kupovat drahá hnojiva z hobby marketů, vsaďte na mnohem efektivnější ingredience našich babiček. Prozradíme vám, co jsou zač.

Kefír

Hnojení papriky pomocí kefíru na dlouholetou tradici. Příprava hnojiva je velmi jednoduchá, stačí kefír naředit v poměru 1 litr kefíru na 10 litrů vody. Roztok pořádně rozmíchejte a aplikujte jako okamžitou zálivku. Co se množství týká, tak k jedné rostlině dejte zhruba půl litru tohoto roztoku. A jestliže byste chtěli zatočit i se škůdci, pak kefír nařeďte v poměru 1:15 a aplikujte kefír jako postřik. Obojí, jak hnojení tak postřik listů opakujte jednou za týden.

Čaj

Zálivka z čaje je také velmi účinná, neboť dodá paprikám mnoho výživných složek. Jedná se například o dusík, draslík, fosfor, hořčík a zinek. Pro výrobu hnojiva pro papriky budete potřebovat polévkovou lžíci čajových lístků. Ty poté zalijte vodou a nechte přes noc macerovat. Ráno sceďte a přidejte jako zálivku k paprikám. Doporučuji tímto čajovým hnojivem papriky zalévat jednou týdně.

Droždí

Čerstvé droždí a v nich užitečné kvasinky pomohou paprikám lépe využít živiny z půdy. Ideální je aplikovat hnojivo z droždí dvakrát či třikrát za sezónu. Droždí kromě toho dodá rostlině mnoho prospěšných látek, jako například železo, sacharidy a vitamíny, z nich nejcennější jsou A, B a C. A jak hnojivo připravit? Vezměte si jednu kostku čerstvého droždí, 2 čajové lžičky cukru a 10 litrů vlažné vody. Vše smíchejte a nechte jeden den kvasit. Po uplynutí této doby hnojivo nařeďte 20 litry vody a aplikujte k paprikám.

Skořápky

Posledním skvělým hnojivem k paprikám jsou vaječné skořápky. Skrývají totiž v sobě obrovské množství vápníku, dále selen a zinek. Stačí je namlít v kuchyňském robotu nebo pořadně nadrtit. To pak můžete smíchat s půdou okolo rajčat. Dále čtěte: Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do interiéru.

Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...