Jak se zbavit plísně na okurkách? Nejlépe funguje ošetření peroxidem vodíku

Zahrada 22. července 2022 | 08:00 — Zuzana Procházková
Okurky jsou oblíbenou zeleninou, kterou hojně pěstujeme na našich zahrádkách. Bohužel bývají okurky velmi často napadeny okurkovou plísní, která může zničit klidně i celou úrodu. V tomto článku vám proto prozradíme, jak se pomocí dvou obyčejných surovin této plísně zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Okurková plíseň se projevuje žlutozelenými a hnědými skvrnami / Depositphotos

Okurková plíseň je jistě postrachem každého zahrádkáře. Vyznačuje se zpočátku žlutozelenými skvrnami, jež jsou u některých druhů ostře ohraničené listovými žilkami, u jiných zase rozptýlené. V obou případech skvrny později hnědnou, usychají a rostlina postupně hyne. Pakliže včas nezasáhnete, může vás okurková plíseň připravit o celou úrodu.

Šíření okurkové plísně

Okurková plíseň se šíří pomocí větru. Proto je tedy velmi nebezpečná především v různých zahrádkářských osadách, kde je možné velmi rychlé rozšíření na všechny okurky. Kromě toho plíseň miluje vlhko a teplo, proto se často usazuje ve sklenících nebo na rostlinách, které mezi sebou nemají dostatečné proudění vzduchu.

Prevence proti okurkové plísni

Než se podíváme na to, jaké osvědčené přípravky pomáhají v boji s okurkovou plísní, tak je potřeba zmínit, jaká je v první řadě prevence. Podle Jana Dlouhého, specialisty na zahradnictví, se jako prevence proti okurkové plísni nejvíce osvědčuje pěstovat okurky vertikálně. Díky tomu budou listy rychleji osychat a rostlina bude celkově lépe provětraná. Navíc nebudou plody znečištěné od země, a proto i sklizeň bude jednodušší. Stejně je vhodné rostliny okurky vysadit na slunné místo s přirozeným prouděním vzduchu.

Správné hnojení

Kromě výše uvedeného může jako prevence proti okurkové plísni velmi pomoci také vhodné hnojení. Vsaďte na hnojivo z humátu draselného. A proč? Specialista hobby marketu, Jan Dlouhý, vysvětluje, že „humát doplní rostlinám okurku potřebné látky v adekvátním množství. Jedná se o draslík, dusík a fosfor.“ Pro jeho přípravu však používejte vždy odsátou vodu o pokojové teplotě, a to kvůli chlóru, jenž rostlinám nesvědčí.

Plíseň a peroxid vodíku

Pakliže jste na listech okurky již objevily různé žlutozelené skvrny či hnědě uschlé stopy, pak je nutné ihned zasáhnout, jinak vám plíseň zdecimuje celou úrodu. Skvěle funguje obyčejný peroxid vodíku, který je k dostání v každé lékárně či například v drogerii. A jak jej aplikovat? Zřeďte jeden díl peroxidu vodíku se dvěma díly vody, ideálně té destilované. Následně aplikujte tento roztok na listy jako postřik. Zaměřte se zejména na spodní stranu listů, kde plíseň ulpívá nejvíce. Budete překvapeni, že obvykle stačí jen jedna aplikace na likvidaci plísně. Dále čtěte: Sklidili jste poslední jahody? Stačí k nim přidat hnojivo z droždí, které prodlouží plodnost o několik týdnů.

Autorský článek, další zdroj: morningchores.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...