Rýže, ryby, vařené kuře a další lidská jídla, která pejskům moc chutnají a navíc posílí jejich zdraví

Mazlíčci 23. srpna 2022 | 09:34 — Zuzana Procházková
Neodoláte pověstným „psím očím“, a když si dopřáváte nějakou pochutinu, tak se vždy s vaším psem podělíte? To je však chyba. Psi mají jiný zažívací systém než lidé a existuje mnoho potravin, které by jim mohly ublížit. V tomto článku se proto podíváme na to, jaké potraviny by se měly psům vyhnout obloukem a naopak jaká lidská jídla mu prospějí.
Další 3 fotografie v galerii
Mnoho lidí se se psy dělí o každé lidské jídlo, což je chyba / Pixabay

Ještě než se podíváme na to, které lidské potraviny jsou vhodné a dokonce i prospěšné pro psy, tak je důležité zmínit potraviny, jež jsou pro psy velmi nebezpečné. Veterinářka Alena Krátká pro Magazinplus.cz vysvětluje, že „je pro psy zcela toxická čokoláda a potraviny či nápoje s kofeinem. Vyhnout byste se měli také podávání avokáda, hroznů, rozinek nebo náhlého ovoce. Stejně tak je důležité nepodávat psovi velké množství ořechů.“

Mrkev

Vašemu čtyřnohému mazlíčkovi můžete obohatit jídelníček mrkví, a to v jakémkoli množství i podobě. Psům obecně mrkev velmi chutná a navíc jako syrová pomáhá odstraňovat zubní plak. Ve vařené podobě se poté hodí při dietě, neboť s ní můžete nastartovat krmné dávky.

Ovoce

Možná byste si řekli, že když je ovoce zdravé, může ho váš pes sníst v jakémkoli množství. Opak je pravdou. Ovoce obsahuje velké množství cukru, a proto není pro psy zcela ideálním. Za výjimku se dá považovat jablko, které psovi poskytne mnoho potřebných cenných látek, vitamínu a vlákniny. Dejte však pozor na hnijící jablka, která mohou psovi způsobit otravu alkoholem.

Vařené kuře

Skvělým stravovacím doplňkem pro psa trpícího na zažívací potíže je vařené kuřecí maso. To volte takové, aby bylo bez kůže a kostí. Je to z toho důvodu, že kůže je tučná a kostmi by se mohl pes při jezení poranit. Pochopitelně maso, které chcete podávat pejskovi, nikdy nemarinujte nebo nekořeňte.

Bílá rýže

Vařenou rýži můžete podávat jako náhražku jídla psovi, který má značně podrážděný žaludek. Rýže je totiž naprosto snadno stravitelná a navíc pomáhá vázat stolici. Jedinou výjimkou jsou však psi s cukrovkou, kteří by se jí měli ve větším množstvím vyhnout. Je to z toho důvodu, že bílá rýže může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi.

Ryby

Nakonec se nebojte vašemu psímu miláčkovi zpestřit stravu také rybami, a to v neochucené a nesmažené podobě, pochopitelně bez kostí. Vynikající je například losos, tuňák nebo krevety, které dodají psovi mnoho vitamínu, minerálů a zejména také důležité omega-3 mastné kyseliny, jež pomáhají udržet zdravý imunitní systém psa, srst a kůži. Před krmením psa ale ryby vždy uvařte, protože tepelně neupravené ryby mohou obsahovat škodlivé parazity. Dále čtěte: Jak ochránit psy při vysokých teplotách a jak postupovat při přehřátí jejich organismu.

Autorský článek, další zdroj: medicalnewstoday.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...