Jak správně sklízet a skladovat červenou řepu, aby vám vydržela chutná a křupavá až do jara

Zahrada 29. srpna 2022 | 10:44 — Zuzana Procházková
Červená řepa je velmi oblíbenou potravinou, kterou si mnoho lidí pěstuje na svých zahrádkách. Abyste si na ní však mohli pochutnat po celý rok, a nemuseli si ji kupovat v obchodě, prozradíme vám v tomto článku několik osvědčených triků, jak červenou řepu správně sklidit a skladovat.
Další 4 fotografie v galerii
Červená řepa je ceněná pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných látek / Pixabay

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) se řadí mezi dvouleté rostliny z čeledi laskavcovité, u které se konzumuje pouze její podzemní část. Původem je ze Středomoří a severoafrického prostředí, přičemž se velmi rychle rozšířila do celého světa. V dávné historii však byla využívána nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství.

V dnešní době se jedná o velmi oblíbenou potravinu zejména pro svoji univerzálnost. Lze ji připravit na nespočet způsobů, jak ve slané, tak ve sladké podobě. Kromě toho má červená řepa nespočet přínosů pro naše zdraví. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, vlákniny a organických sloučenin, kterými jsou karotenoidy, lutein, zeaxantin, glycin, betain. Je také zdrojem prospěšných flavonoidů, antokyanů, a neobsahuje žádný cholesterol.

Její pěstování není nic náročného a možná i proto se stále více objevuje na našich zahrádkách. Pakliže ji letos budete sklízet i vy, prozradíme vám několik užitečných rad, díky kterým vám uskladněná řepa vydrží i několik měsíců.

Kdy řepu sklízet

Dle specialisty zahradnictví, Jana Zahradníka, by se měla červená řepa sklízet vždy před prvními mrazíky. „Během sklízení dbejte na to, abyste podzemní část řepy co možná nejméně poškodili. Dále nať neodstraňujte odstříhnutím, což dělá naprostá většina lidí, ale pouhým vykroucením. Dbejte na to, abyste nezasáhli a neodlomili podzemní část.“

Co s odstraněnými listy

Pro ty z vás, kteří rádi experimentují, tak máme pro vás řešení, jak využít také odstranění listy. Pochopitelně jednou z možností je, hodit je na kompost, kde budou také užitečné. Daleko zajímavější je však listy z řepy, které jsou příjemně nasládlé, omýt důkladně vodou, pokapat octem a olivovým olejem a použít například jako salátovou přílohu. Kromě toho je můžete zpracovat stejně jako čerstvý špenát. Vždy však dbejte na to, aby byly listy čerstvé.

Jak červenou řepu skladovat

Prvním důležitým krokem je výběr takových řep, které jsou vhodné ke skladování. Jedná se o takové kusy, které jsou nepoškozené, suché a spíše větší. Ostatní se hodí spíše pro brzkou konzumaci. Pro uskladnění řepy vybírejte takové místo, které je o teplotě těsně nad bodem mrazu, tj +0,5 °C, a kde je i poměrně vysoká vlhkost vzduchu mezi 80 a 95 procenty. Díky tomu vytvoříte ideální podmínky pro uskladnění.

Dále řepy uskladněte tak, aby měly mezi sebou prostor. Rozhodně by neměly být na sobě a ani se ideálně dotýkat. Nejlepší je usadit je do nádoby s pískem. Řepu je potřeba také občas zkontrolovat. I když se vám bude zdát, že by vydržela uskladněná i déle, tak je ideální uchování na tři až čtyři měsíce. Poté totiž, na konci zimy, už teploty postupně rostou. Dále čtěte:

Autorský článek, další zdroj: gardeningchannel.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu