Pes a krmení kostmi: Syrové jsou v pořádku, tepelně upravené můžou psa i zabít

Mazlíčci 31. srpna 2022 | 11:09 — Zuzana Procházková
Mnoho lidí je toho názoru, že je krmení kostmi v jakékoli podobě pro psa přirozená a zcela bezpečná potrava. To však není pravda. Nejenže se kosti nehodí pro všechny psy, ale dokonce mohou ve vařené či pečené podobě psa i zabít. V tomto článku se na problematiku podávání kostí psům podíváme podrobně.
Další 3 fotografie v galerii
Syrové kosti psům zlepšují trávení a přispívají k dobré kvalitě zubů / Pixabay

Tak jako tomu je u podávání syrového masa psům, i u kostí se názory rozchází. Někteří by svému psovi syrové maso či kosti nikdy nepodali, jiní zase hlásají, že se jedná o nejvíce přirozenou potravu pro psa. Kde je tedy pravda?

Veterinářka Jana Černá pro Magazinplus.cz vysvětluje, že „syrové kosti i maso v určitém množství a za určitých okolností uškodit nemůžou, spíše mu prospějí. Zlepšují trávení a přispívají k dobré kvalitě zubů. Okusováním kostí a jejich přežvykováním si totiž pes přirozeně čistí zuby, odstraňuje zubní kámen i plak a posiluje žvýkací svaly.“

Rizikem jsou tepelně upravené kosti

Jestliže jste pro podávání syrového masa a kostí psovi, pak mějte na paměti jedno důležité varování. Psovi byste neměli nikdy podávat vařené, pečené či jinak tepelně upravené kosti. Ty totiž mění svoji strukturu a můžou být pro psa velmi nebezpečné. Pokud chcete začít psa občasně krmit kostmi, vždy mu dávejte jen ty syrové, a také adekvátně veliké. Rozhodně je ideální, abyste na kostech nechali také nějaké to maso a kůži, což pejskovi napomůže ke správnému trávení. Vybírejte také kosti, které jsou z mladých zvířat. Je to z toho důvodu, že tyto kosti jsou pružné a nelámou se.

Postupné zvykání na kosti

Další důležitá věc v případě podávání syrového masa či kostí se týká toho, že pes na tuto stravu musí postupně zvykat, zejména pokud byl celý život krmeny pouze granulemi a občasně například vařeným libovým masem nebo dalšími pochoutkami. Proto začněte dávat psovi syrové kosti postupně a po malých dávkách, které můžete navyšovat. Vždy kontrolujte, jak si na ně pes zvyká a jak se mu daří je zpracovat. Je to z toho důvodu, že pejsek bude tyto kosti zpočátku velmi těžko rozmělňovat a dlouho trávit.

Veterinářka Jana Černá však doporučuje se poradit o podávání syrových kostí také s veterinářem, a to zejména v případě, kdy má váš pejsek nějaké zdravotní onemocnění či jiné komplikace.

Jaké kosti podávat

Dalším podstatným faktorem je typ a velikosti syrových kostí. Zde je potřeba přihlédnout zejména na to, k jakému účelu je budete psovi podávat. Pakliže jen na okus, tak jsou ideální velké hovězí nebo vepřové kosti. Oproti tomu například kuřecí skelety, krky a křídla, dále telecí i jehněčí žebra jsou zase vhodné přímo na krmení.

Výživné morkové kosti

Rozhodně nevynechejte ani morkové kosti. Ty jsou totiž pro psy naprosto ideální, neboť jsou velmi výživné a tučné zároveň. Dávejte si však pozor na to, že morkové kosti patří k těm nejtvrdším a pejsci by si o ni mohli i například vylomit zub. Proto je potřeba, abyste kost psovi včas zase sebrali. Dále čtěte: Rýže, ryby, vařené kuře a další lidská jídla, která pejskům moc chutnají a navíc posílí jejich zdraví.

Autorský článek, další zdroj: dogtime.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu