Je ideální čas na podzimní výsadbu růží. Aby vám bohatě kvetly hned na jaře, nepodceňte výběr stanoviště

Zahrada 09. října 2022 | 08:59 — Zuzana Procházková
Růže jsou jistě velkou pýchou mnoha pěstitelů, neboť zkrášlí každou zahradu. Pakliže si je letos plánujete vysadit i vy, pak nastal ideální čas. V tomto článku vám proto prozradíme, jak postupovat krok za krokem při podzimní výsadbě růží, abyste se hned na jaře mohly radovat z nádherných květů.
Další 3 fotografie v galerii
Pro výsadbu nových růží je ideálním obdobím říjen a listopad / Depositphotos

Růže (latinsky rosa) je rod keřovitých rostlin patřících do čeledi růžovitých. Sice v současné době existuje již stovky druhů růží a jejich kultivarů, nicméně v české flóře je druhů dostupných pouze 14. Růže se nejčastěji pěstují jako okrasné rostliny a hojně se využívají jako řezané květiny. Jejich pěstování však patří k těm lehce náročnějším, neboť růže potřebují pravidelnou péči a ochranu před chorobami. A co se týká výsadby růží, tak tu, jak bylo řečeno, v úvodu provádíme ideálně na podzim.

Podzimní výsadba růží

Podzimní výsadba rostlin patří obecně k těm nejbohatším. Věc se má totiž tak, že rostliny zasazené na podzim mají dostatek času na zakořenění, a na jaře se mohou rozvinout v plné kráse. Pochopitelně při podzimní výsadbě je potřeba respektovat mnoho faktorů, zejména pak ochranu nově zasazených rostlin před mrazy a nepříznivým počasím.

A právě růže, ať už se jedná o jakýkoli druh, je rozhodně nejlepší vysadit na podzim, ideálně mezi polovinou října a polovinou listopadu. Pokud podzimní výsadbu nestihnete, máte ještě možnost je zasadit na jaře. Problém je však v tom, že na jaře růže nebývají tolik vitální a odolné a navíc potřebují důkladnější péči.

Nároky na stanoviště

Růže mají vysoké nároky na stanoviště. Je potřeba je zasadit rozhodně na místo, kde je dostatek světla ideálně po celý den. Toto místo by mělo být zároveň vzdušné a otevřené. Pro růže se rozhodně nehodí stanoviště jako zastrčený roh nebo nějaké stinné chladné zákoutí. Nakonec ani umístění před živými ploty není ideální kvůli riziku přenosu houbových onemocnění.

Vykopání jámy a kontrola sazenice

Dalším důležitým krokem je vykopání dostatečně velké jámy a správné usazení sazenice. Jáma by tedy měla být alespoň o průměru 30 cm a hluboká o něco více, než je objem kořenového balu růže. To však není zdaleka vše. Dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského mnoho lidí zanedbává správné usazení sazenice růže do jámy. Důležité totiž je sazenici důkladně prohlédnout, a pokud je sušší, tak ji na několik hodin namočit do vody.

Dále je potřeba před zasazením odstranit všechny poškozené kořeny. Stejně tak není žádoucí, aby se kořeny v jámě kroutily či ohýbaly směrem nahoru. Jakmile máte sazenice překontrolované a připravené, dejte na dno jámy trochu písku, což poslouží jako drenáž. Vložte do jámy sazenici, přičemž její kořeny rovnoměrně rozprostřete. Následně zasypte kvalitní hlínou s příměsí písku.

Nároky na půdu

Specialista na zahradnictví Jan Záhorský doporučuje, abyste růžím dopřáli hlinitopísčitou a dobře propustnou půdu. Kromě toho dbejte na to, aby zejména u kořenů byla půda dostatečně vlhká, ne však promáčená. Dále kvalitu i množství květů ovlivňuje mimo půdy také přísun těch správných živin. Během výsadby je proto vhodné dát do jámy také prosátý kompost nebo chlévský hnůj. Dále čtěte: Péče o levanduli: Podzimní zastřižení by nemělo být příliš invazivní. Nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku.

Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu