Vyrobit si přírodní podzimní dušičkovou výzdobu na hrob zvládnete i sami. Vyjde vás na pár korun

Ostatní 27. října 2022 | 08:29 — Zuzana Procházková
Dušičky neboli Den Památky zesnulých je významným svátkem, kdy pozůstalí vzpomínají na své zemřelé příbuzné či přátele. Hroby bývají vyzdobeny bohatými věnci, květinami a září stovkami svíček. Pakliže i vy letos plánujete na Dušičky navštívit hřbitov, inspirujte se tipy v tomto článku a vyrobte si originální dušičkovou výzdobu. Není na tom nic složitého a vyjde vás to na pár korun.
Další 3 fotografie v galerii
Dušičky jsou velmi významným dnem vzpomínky na zesnulé blízké / Shutterstock

Dušičky, den, kdy pozůstalí vzpomínají na své blízké. Hroby jsou zdobeny dle tradice věnci, květinami a svíčkami. Den Památky zesnulých je však také velmi významným dnem pro římskokatolickou církev v liturgickém kalendáři. Za dávných dob lidé věřili, že se o půlnoci vracejí duchové z očistce na svět a při prvním ranním zvonění se musí vrátit zpět. K tomu se vázaly různé lidové zvyky. Například hospodyně pekly typické pečivo zvané dušičky, jež bylo plněno mákem nebo povidly. Tímto pečivem poté obdarovávaly žebráky a pocestné. Hospodáři zase plnili lampy máslem místo oleje, aby si duchové mohli ošetřit spáleniny z očistce.

Dnes však Dušičky také patří k velmi významným svátkům, i když je pravdou, že na hrob chodí z mladší generace stále méně lidí. Každopádně je tento den významným nejen z pohledu vzpomínky na zesnulé, ale také ve smyslu sejít se s rodinou, s blízkými a pobýt v klidu nějaký ten čas dohromady v tomto hektickém světě.

Co se týká výzdoby hrobů, zkuste to letos jinak a neplaťte zbytečně za předraženou dušičkou výzdobu, která je navíc často spíše nevkusná, než pěkná. Navíc vás to vyjde mnohem levněji a můžete zabavit také děti. Výroba je velmi jednoduchá a potřebné komponenty si nasbíráte z velké části v přírodě. Jste zvědaví?

Vydejte se do přírody

K domácí výrobě dekorací na dušičky jsou nejvhodnější přírodní materiály, které si sesbíráte v přírodě. Sáhnout můžete například po břečťanu, mechu, větvičkách jehličnanů, kůře, lišejnících, plodů jeřabin, šípků, barevném listí nebo například trávě. Pokud chcete dekorace vyšperkovat, můžete doplnit vaši výbavu o podzimní květy vřesů, chryzantémy nebo například netřesky.

Jak vyzdobit hrob na dušičky

Každý máme jiný vkus. Pro někoho je dušičková výzdoba hrobu o několika svíčkách, ozdobném věnci a truhlíku s květinami, pro jiného zase zapálení jedné svíčky a položení několika květin na desku hrobu. Tradiční je však věnec symbolizující propojení života a smrti i koloběh nekonečna. Ukážeme si, jak na něj. Velmi krásně vypadají také ozdobné truhlíky s podzimními květinami a vřesem, které můžou být doplněný o dekorativní kameny.

Břečťanový věnec

Krásně zelený věnec z břečťanu je nádherná dušičková dekorace na hrob. A jak jej vyrobíte? Z břečťanu odstřihněte zhruba 8 šlahounů o délce 1,5 až 2 metry. Šlahouny zatočte do kruhu volné konce omotejte kolem hlavního korpusu, aby byl věnec pevný. Následně jej ozdobte podle libosti. Můžete jej vyzdobit větvičkami s jeřabinami, šípky, šiškami, kůrou nebo mašlí. Do otvoru věnce můžete umístit svíčku.

Dekorace z lesa

Pokud se pustíte do lesní dekorace, tak se fantazii meze nekladou. Nastříhejte si například větvičky z túje, cypřiše, stříbrného smrku nebo borovice o délce 20 cm. Vložte je do mělké a široké vázy, přičemž na dno můžete dát aranžovací hmotu v zelené barvě, do které větvičky zapíchnete. Budou tak stabilní, a navíc budou mít pěkně vypadající zelený základ. Následně lepidlem nebo za pomoci tavné pistole přilepujte na větvičky šišky, šípky, jeřabiny, zkrátka cokoli, co se vám bude líbit. Doprostřed vázy můžete také ukotvit svícen se svíčkou. Dále čtěte: Nevhodné stanoviště, malá jáma, chybějící opora a další chyby, kterých se i zkušení pěstitelé při podzimní výsadbě stromů dopouští.

Autorský článek, další zdroj: prima-receptar.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu