Jak správně uskladnit hlávky zelí, aby neoschly a uchovaly si všechny vitaminy. Důležitá je vhodná teplota i vlhkost

Zahrada 01. listopadu 2022 | 08:19 — Zuzana Procházková
Vlastnoručně vypěstované zelí je rozhodně pýchou každého zahrádkáře. Pakliže však chcete, aby vám zelí během uskladnění dlouho vydrželo, je potřeba dodržet hned několik důležitých věcí. V tomto článku se proto podíváme na to, jak uskladnit čerstvé zelí, aby bylo chutné, křupavé a plné vitaminu až do jara.
Další 3 fotografie v galerii
Hlávkové zelí je oblíbenou zeleninou, kterou lze skladovat po celý rok / Shutterstock

Hlávkové zelí se řadí mezi košťálovou zeleninu, jednu z forem rostlin vyšlechtěných z brukve zelené. Jedná se o dvouletou bylinu, jejíž listy tvoří specifickou hlávku zelí. Obecně bychom mohli hlávkové zelí přirovnat ke kapustě, kde je jediným rozdílem velikost hlávky a struktura listů. V České republice se hlávkové zelí jistě těší velké oblibě a je připravováno na nespočet způsobů. Navíc se může konzumovat jak v syrové, tak v tepelně upravené podobě.

Pakliže jste letos vypěstovali bohatou úrodu zelí, pak je nutné si připomenout, jak jej vhodně skladovat, aby vám vydrželo celou zimu. Mnoho lidí totiž v této oblasti chybuje, a úroda jim začne již po pár týdnech uskladnění vadnout, usychat a v horším případě plesnivět. Samozřejmě je nutné zdůraznit jednu důležitou informaci, a to, že ne všechny druhy zelí jsou vhodné k uskladnění na několik měsíců. Některé druhy jsou určené k přímé konzumaci, jiné zase k nastrouhání a další potom k uskladnění. Proto je potřeba při pěstování zelí rozhodnout, k jakému účelu jej chcete využít, a podle toho rozvrhnout výsadbu.

Jaké zelí je vhodné k uskladnění

Existuje více faktorů ovlivňujících to, zda můžete sklizené zelí uskladnit, či nikoli, respektive, zda je sklizené zelí kvalitou vhodné k uskladnění. Dle zahradního specialisty Jana Záhorského byste zelí určené pro dlouhodobé uskladnění měli sklízet v odpoledních hodinách, neboť obsahuje méně cukru, což je žádoucí. Ideální váha hlávky zelí by se měla pohybovat v rozmezí mezi 2 a 2,5 kilogramy. Dále je potřeba zkontrolovat stav samotného zelí, přičemž k uskladnění jsou vhodné pouze zcela zdravé hlávky bez jakýchkoli hnědých flíčků. Ty by se během skladování mohly rozšiřovat a zelí by začalo hnít.

Vhodné podmínky ke skladování

Dále je důležité zajistit ideální podmínky ke skladování zelí. Jedná se v první řadě o teplotu, jež by měla být těsně nad bodem mrazu, okolo jednoho až dvou stupňů. Dále zelí potřebuje během skladování poměrně vysokou vzdušnou vlhkost, a to z toho důvodu, aby si zelí udrželo svoji šťavnatost, křehkost a neokorávalo. Z toho vyplývá, že je ideálním místem pro skladování sklep. Pokud jej nemáte, pak zelí skladujte ve chladné chodbě, spíži nebo případně zaskleném balkóně.

Uskladnění zelí ve sklepě

Samozřejmě vám všichni řeknou, že nejlepším místem na skladování nejen zelí, ale i jiné například kořenové zeleniny, je sklep. To je pravda. Každopádně pokud tuto možnost nemáte, lze zelí uskladnit také na balkóně či terase. Na to se podíváme hned v dalším odstavci. A jak tedy skladovat zelí ve sklepě? Zelí lze skladovat na policích, v krabicích nebo v bedýnkách. Doporučuje se však tyto plochy předem přetřít octem, který slouží jako dezinfekce, a zamezí tak rozšíření plísní na zelí. Co se týká svrchních listů zelí, tak ty rozhodně neodstraňujte a zbytečně je neosahávejte. Jsou totiž ochrannou vrstvou pro celou hlávku. Nakonec se ujistěte, že máte ve sklepě dobrou cirkulaci vzduchu a že na zelí netáhne průvan.

Uskladnění zelí na balkóně

Jestliže zrovna nedisponujete možností uskladnit zelí ve sklepě, pak se vám nabízí možnost jej skladovat na balkóně. V tomto případě je však potřeba, abyste všechny hlávky zabalili důkladně do papíru, který ochrání zelí před výkyvy teploty a mrazem. Se skladovaným zelím posléze manipulujte velmi opatrně, abyste nepoškodili svrchní ochrannou vrstvu.

Pravidelná kontrola uskladněného zelí

Ať už skladujete zelí ve sklepě nebo na balkóně, je potřeba abyste alespoň jednou za měsíc kontrolovali stav hlávek. Nezapomeňte také kontrolovat cirkulaci vzduchu a vlhkost v místnosti, kde je zelí uskladněné. Dále čtěte: Nevhodné stanoviště, malá jáma, chybějící opora a další chyby, kterých se i zkušení pěstitelé při podzimní výsadbě stromů dopouští.

Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu