Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Komerční sdělení 11. června 2024 | 13:51 — redakce
Pravidelné sportování je klíčem k dobré kondici i upevnění zdraví. Právě pravidelný pohyb pomáhá posilovat imunitu a odbourávat únavu, která se v případě sedavého způsobu života dostavuje rychleji kvůli celkově zpomaleným tělním pochodům. Pokud lidé začínají přemýšlet o pravidelném sportování, jako jednu z možností tradičně zvažují běh, jelikož se jedná o sport jednoduchý a obecně nenáročný, co se týká vybavení, jehož intenzitu je možné podle potřeby zvyšovat nebo snižovat, či přizpůsobovat aktu
Další 1 fotografie v galerii
Vedle praktických výhod přináší běh samozřejmě značné benefity Vaší kondici a zdraví / pexels.com

Výhody běhu jako pravidelného sportování

Pravidelný pohyb může mít mnoho podob – někteří lidé cvičí doma pomocí cvičebního nářadí nebo návodů, jiní se scházejí ve skupinkách s instruktorem nebo navštěvují posilovny. Běhání je spíše individuální sport, který je však možné praktikovat i po skupinách, a dokonce se po dosažení určitých kvalit účastnit amatérských závodů. Právě variabilita tohoto sportu je považována za jednu z velkých výhod a často je volen jako dodatečné aerobní nebo obecně posilující cvičení k jinému druhu sportu (například u míčových sportů je dobře zvládnutá technika běhu často nezbytná). Mezi další výhody běhání se řadí již zmíněná nenáročnost, co se týká vybavení nebo prostředí. Kromě vhodného oblečení a obuvi, které odpovídá aktuálnímu počasí a podmínkám terénu, nepotřebujete v podstatě nic. Samozřejmě je lepší, pokud máte k dispozici i další výbavu (zejména běháte-li celoročně), jako je vhodný úložný systém (batoh, ledvinka), láhev na vodu a elektronika pro sledování výkonu, není to však nezbytné. S vhodným oblečením je běh možné provozovat prakticky za jakéhokoliv počasí, pokud jej kombinujete například s jízdou na kole, vyplatí se Vám pořídit si triatlonové oblečení, které je funkční a dokáže výborně pracovat s teplem a potem.

Výhody běhání z hlediska zdraví

Vedle praktických výhod přináší běh samozřejmě značné benefity Vaší kondici a zdraví. Jeho prostřednictvím podporujete kardiovaskulární systém a posiluje srdce. Pro mnohé se jedná také o relaxaci psychickou – jednoduchost a přímočarost pohybu Vám pomůže pročistit si hlavu – venkovní prostředí má obecně pozitivní vliv lidskou psychiku. Běhání v podvečer navíc podporuje správnou spánkovou hygienu a celkově zlepšuje soustředění. A samozřejmě díky němu zlepšíte spalování tuků a můžete se dopracovat až ke své vysněné postavě.

Mýty o běhání, které jsou obecně považovány za fakta

Provozování běhání jako sportu s sebou nese několik specifických rozhodnutí, které byste měli provést správně. Prvním z nich je pravidelnost, s jakou se budete sportu věnovat. Přestože se to nabízí jako vhodné řešení, každodenní běhání alespoň ze začátku rozhodně není vhodné – tělo se po námaze potřebuje zregenerovat. Ideální je tak běhat třeba každý druhý den a délku trasy zvyšovat postupně. Tělo byste jednoduše neměli přetěžovat, jinak nebude mít běh ten správný efekt. Dalším důležitým rozhodnutím je výběr vhodných bot – zatímco oblečení můžete pravidelně měnit podle počasí, a obvykle nepředstavuje větší investici, běžecké boty byste měli vybírat s větším důrazem na vaše osobní potřeby. Obvykle se doporučuje maximální tlumení a odpružení, zejména chystáte-li se běhat ve větším terénu, není to však úplně pravda – větší tlumení je vhodnější v případě, že bojujete s vyšší hmotností. Boty by měly být kvalitní, aby dlouho vydržely, je však nutné dávat spíše pozor na to, v jakém stavu se nachází části podporující došlap – zejména vložka, která by měla poskytovat dostatečnou podporu. Hledáte-li inspiraci, zkuste si vybrat některé běžecké boty Hoka ve Sportano.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu