Jak si doma upražit čerstvou kávu? Postup není složitý a výsledek je výtečný
Čerstvě upražená káva je výtečná a domácí pražení je výjimečným zážitkem. Kávová zrna obsahují velké množství bílkovin, sacharidů, lipidů a samozřejmě kofeinu. Doma můžeme kávu upražit na pánvi, v troubě, případně v stroji na popcorn.
Káva pražená na pánvi
Budete potřebovat:
- zelenou kávu
- větší hlubší pánev
- něco ke zchlazení - rozprašovač s vodou, vychlazený pečící plech, ventilátor
Na internetu jsou zelená zrnka kávy k dostání i v menším množství, takže sehnat tuto surovinu by v dnešní době neměl být takový problém, jak by se mohlo zdát.
Postup
Na pánev dáme v jedné vrstvě zelenou kávu, tak aby nepokryla celé dno a aby dno nebylo zaplněné, protože pražením káva zvětšuje svůj objem a pokud by byla ve více vrstvách, neupražila by se a nedostali byste z ní všechno aroma a chuť. Optimální doba je 10 až 15 minut.
Za stálého míchání (potřásání) postupně zahříváme pánev na mírném ohni. Postupnou praxí zjistíte, jaký plamen je nejlepší pro co nejrovnoměrněji upražená zrn. Stále kávu promícháváme - čím více, tím rovnoměrnější upražení zrn.
Káva postupně žloutne až hnědne. Asi po třech minutách se začnou oddělovat slupky. Káva dále hnědne a asi po šesti minutách se začne uvolňovat intenzivnější aroma, a málo bílého kouře. Začíná první pukání. Postupně se praskání vytrácí. V přestávce začíná z kávy mírně kouřit a začíná druhé pukání. V této fázi přestaňte s pražením a dejte kávu vychladit. Káva se po odstavení ještě praží, protože teplota uvnitř zrna je stále vysoká.
Na chlazení můžeme použít ventilátor a chladit kávu v cedníku, postřik vodou z rozprašovače, případně ji vysypat na plech vychlazený v lednici.
Odstraňte zbytek šlupek a vychlazenou kávu uložte do nádoby. Nádobu nezavírejte! Ještě asi 12 hodin po upražení se z kávy uvolňují plyny a nádoba by tak mohla explodovat.
Kávu pak uzavřeme do obalu, do něhož se nedostane vlhko ani světlo, a uložíme ji do chladné místnosti. Zhruba za týden se v kávě plně rozvinou chuťové a aromatické složky a můžeme ji připravit ke konzumaci. Nejlepší je čerstvá, proto zrna meleme vždy až těsně před přípravou nápoje a můžeme podávat.
Domácí pražení kávy v horkovzdušné troubě
Budete potřebovat:
- zelenou kávu
- pečící plech
- horkovzdušnou troubu
- něco ke zchlazení - rozprašovač s vodou, vychlazený pečící plech, ventilátor
Postup:
Předehřejeme ji asi na 220 °C. Zelená kávová zrna rozprostřeme na plech, ale ani do trouby je nedáváme příliš hustě, protože káva pražením zvětšuje objem. Plech se zrny vložíme do trouby a vždy po pěti minutách jej vyjmeme, kávu promícháme a vyfoukáme jemné slupky, které se při pražení odlupují.
Po prvních minutách začnou zrna od krajů tmavnout a postupně ztmavnou celá. Promíchávat a vyfukovat slupky je opravdu nutné každých pět minut, jinak by některá zrna zůstala neupražená a káva by zhořkla.
Kávová zrna by měla být v troubě přibližně půl hodiny. Čistého času (bez promíchávání).
Na chlazení můžeme použít ventilátor a chladit kávu v cedníku, postřik vodou z rozprašovače, případně ji vysypat na plech vychlazený v lednici.
Odstraňte zbytek šlupek a vychlazenou kávu uložte do nádoby. Nádobu nezavírejte! Ještě asi 12 hodin po upražení se z kávy uvolňují plyny a nádoba by tak mohla explodovat.
Kávu pak uzavřeme do obalu, do něhož se nedostane vlhko ani světlo, a uložíme ji do chladné místnosti. Zhruba za týden se v kávě plně rozvinou chuťové a aromatické složky a můžeme ji připravit ke konzumaci. Nejlepší je čerstvá, proto zrna meleme vždy až těsně před přípravou nápoje a můžeme podávat.
Čerstvě upražená káva nádherně provoní váš byt. Pokud chcete domů dostat atmosféru a vůni Vánoc, upečte si podle našeho návodu krásné vánoční dekorace, které provoní váš domov a nestojí skoro nic.