Upečte si jablka v máslovém župánku, budete se k nim rádi vracet
Pojďme si proto společně v těchto mrazivých dnech upéct báječná jablíčka v máslovém župánku, které vám přirostou k srdci i k chuťovým pohárkům.
Co budeme potřebovat
Recept, který vám přinášíme, je dimenzován pro čtyři osoby, proto si připravte následující ingredience v tomto množství:
- 4 větší jablka
- 10 polévkových lžic cukru (krystal nebo třtinový)
- celé máslo
- mletou skořici
- rozinky
Pokud je vás však doma více, postupujte přesně podle přímé úměry. Pro jednu osobu tedy počítejte jedno jablíčko a dvě polévkové lžíce cukru. A hlavně: pokud máte rádi více rozinek nebo naopak neholdujete skořici, závisí jejich množství čistě na vás.
Jde se na to
Jablka důkladně omyjeme, přepůlíme a zbavíme jádřinců, ale pozor, ovoce neloupeme. Půlky jablek poté vložíme do pekáče nebo zapékací mísy zaoblenou částí dolů, aby z nich vznikly pomyslné misky.
Na střed každého jablka poté nasypeme lžíci cukru, špetku skořice, pár rozinek a poklademe zhruba centimetr silným plátkem másla. Máslo, které zbyde, nakrájíme na kostky či plátky, obalíme ve zbývajících dvou lžících cukru a poklademe je mezi jablka.
Až do vzniku kašičky
Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme nejprve asi 10 minut do rozpuštění másla. Poté odklopíme a pečeme dál asi 20 až 30 minut, dokud se z másla nestane lepkavá kašička a jablíčka nezačnou zlátnout a po okrajích se kroutit.
Pozor, pálí!
Po upečení jsou jablka dlouho velmi horká, proto buďte při jejich servírování i následné konzumaci velmi opatrní. Dezert můžete podávat buď samotný, nebo například s čerstvou šlehačkou.
Takto pečená jablka chutnají přesně tak, jak si představujeme, že chutnají Vánoce. A pokud si k nim ještě připravíme domácí pečený čaj, o kterém jsme vám psali zde, bude sváteční iluze dokonalá. A věřte tomu, že ačkoli vám na začátku přijde tento dezert nesnesitelně lepkavý, budete se k němu nakonec vracet, i když zrovna nebudou Vánoce. Tak skvělá kombinace chutí vám totiž nedovolí na ni přestat myslet.