Jak vybrat zralý a sladký meloun? Podle skvrny, zvuku i stopky
Naštěstí existuje několik triků, které lze při výběru melounů využít, abychom riziko, že domů přineseme špatný meloun, eliminovali na minimum.
Vizuální kontrola
Dobrý meloun lze poznat už podle slupky. Ta by měla být pevná a tvrdá, a určitě by se vám nemělo stát, že vám v ní, byť na jediném místě, uvízne prst. Barva slupky by měla být tmavě zelená, světlejší plody nemusí být zralé. Na melounu by nemělo být ani na první pohled vidět, že ho navštívily nějaké breberky, nebo očividně podléhá zkáze.
Pokud se občas zarazíte nad tím, že je část jeho slupky nažloutlá, pak vězte, že právě tento znak hovoří o tom, že je meloun dostatečně zralý. Ideální tedy je hledat plod právě s nažloutlou skvrnou. Celkově by pak měla být slupka melounu od pohledu lesklá a barevně rovnoměrná.
Bez ťukání ani ťuk
Určitě už jste také slyšeli o tom, že se zralost melounu pozná tím, že na něj poklepete. Ale jaký tón je ten správný, aby bylo jasné, že je plod dostatečně zralý? Vězte, že zvuk by měl být dutý a měl by vám připomínat kov. Pokud chytíte meloun mezi obě ruce a stlačíte jej, měl by se ozvat lehce vrzající zvuk.
Stejně velký, přesto těžší?
Zralost melounu značí také uschlá a zkroucená stopka. Její barva by měla být žlutá, případně nahnědlá. Je-li zelená, znamená to, že je meloun nedozrálý, takže určitě nebude sladký. Je-li meloun zralý, měl by také vážit více, než byste od pohledu tipli. Převážíte-li dva stejně velké melouny, ten, který bude těžší, bude chutnat lépe, jelikož bude obsahovat více vody a bude tak šťavnatější. Fotografie, které vám při výběru melounu pomohou naleznete v galerii níže.
Pokud patří meloun mezi vaše oblíbené letní pochoutky, zkuste si pro příští sezonu vypěstovat jednu z jeho odrůd třeba na vašem balkoně. Jak na to, si můžete přečíst v našem článku zde.