Jak doma nabrousit nože bez použití brousku

Dům 23. prosince 2019 | 17:29 — Anna Novotná
Tupý nůž je nejhorší a nejméně potřebný nástroj v kuchyni. Jakmile vám nejdou rozkrojit rajčata, je nejvyšší čas nože nabrousit. Jak to ale uděláte, když nemáte doma brousek?
Další 1 fotografie v galerii
Tupý nůž je horší než žádný nůž. Naostřete si ho svépomocí. / Shutterstock

Schodiště

Schody má doma opravdu každý. Buď přímo v bytě, domě, nebo v chodbě. Pokud nejsou schody obaleny žádným materiálem (v panelových domech je to často linoleum), můžete použít k broušení právě je. Stačí párkrát přejet nožem o kamenný nebo betonový schod a za chvíli je nůž ostrý. Nůž ovšem držíte na plocho – nožem se při broušení neřeže!

Keramický hrnek

Najděte doma keramický hrneček. Budete se divit, ale i ten lze použít k broušení nožů. Stačí jej otočit vzhůru nohama a pak už jen sjíždět po nenalakovaném rohu dna hrnečku. Netlačte, není to potřeba. Důležité je jen udržovat stejný úhel a sjíždět na plocho ostřím po hraně. Opakujte, dokud nebude nůž ostrý. Stejně tak funguje dno talíře.

Spodek hrnce

K broušení vám postačí i dno hrnce. Někteří odborníci doporučují brousit tak, jako kdybyste se pokoušeli odříznout tenkou vrstvu brousku. To ale nezkoušejte, pokud jste v broušení úplný začátečník. Instinktivně totiž budete čepel při broušení nadzdvihovat a brousit tak nůž pod větším úhlem. To vede k tomu, že čím déle budete brousit, tím více bude váš nůž tupý. Ideální úhel pro broušení nožů je dvacet stupňů.

Kožený pásek

Opravdu je potřeba kožený pásek – nikoliv koženkový. Pokud jej máte doma, můžete dokončit broušení na něm. Táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s páskem. Tímto se zbavíte posledních jemných zoubků.

Nože lze ale nabrousit i o kamenný parapet nebo o smirkový papír, který je ovšem lepší připevnit k nějaké podložce. Nůž nabrousíte i o druhý nůž či o nůžky. Mějte ale na paměti, že tyto alternativní metody by měly být použity pouze v případě nouze. Při dlouhodobějším broušení těmito způsoby hrozí poškození čepele. Na keramické nože vždy používejte pouze diamantový brousek. Dále čtěte: Jak často bychom meli měnit ručníky a lůžkoviny? Mnoho lidí stále chybuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu