Podlahové topení je velmi příjemné. Aby dobře fungovalo, je třeba zvolit správnou podlahovou krytinu

Dům 30. dubna 2021 | 10:20 — redakce
Podlahové topení je velmi příjemné, lidé si proto tuto technologickou vychytávku čím dál častěji pořizují. A to nejen do koupelny a na toaletu, ale i do kuchyně či obývacího pokoje nebo na chodbu.
Další 3 fotografie v galerii
Podlahové topení je velmi příjemné / Pixabay

Pro podlahové topení se mohou rozhodnout majitelé rodinných domů i lidé žijící v bytě. Kromě toho, že se budete muset rozhodnout pro konkrétní systém podlahového vytápění, musíte také vědět, jakou zvolit podlahovou krytinu. Ne každá se totiž v tomto ohledu hodí.

Obrovskou výhodou sálavého podlahového topení je, že teplota vzduchu je rovnoměrně rozložena v celém prostoru místnosti. To zaručuje dokonalou tepelnou pohodu, které lze dosáhnout vytápěním nastaveným o jeden až dva stupně Celsia níže, než byste potřebovali při použití obyčejných topných těles. Roční úspora energie činí až 20 % oproti elektrickému topení. Dalším bonusem je bezprašný provoz.

Tepelný odpor

Vybrat si vhodnou podlahovou krytinu byste měli ještě ve fázi výstavby domu či před započetím rekonstrukce. Díky tomu můžete v projektu zohlednit tepelný odpor (Rb) vámi zvolené podlahové krytiny (neměl by přesáhnout 0,15 m2 K/W), a podle toho upravit délku topných okruhů. Další důležitou vlastností je tepelná vodivost, která by na rozdíl od odporu měla být co nejvyšší.

Keramická a kamenná dlažba

Nejvíce se podlahové topení instaluje pod keramickou nebo kamennou dlažbu s odporem 0,010 m2 K/W, přenos tepla je zde totiž nejefektivnější. Málokdo se ale rozhodne dát dlažbu po celém bytě, obvykle se tento typ podlahy objevuje v koupelnách, chodbách, případně v kuchyních.

Marmoleum i vinyl

Chybu rozhodně neuděláte ani s lepeným marmoleem, které se svým tepelným odporem blíží dlažbě (0,014 m2 K/W). A velmi podobné vlastnosti mají i lepené vinylové podlahy s nízkou konstrukční výškou a odporem 0,015 m2 K/W.

Laminátové podlahy

Také dvou či třívrstvou laminátovou podlahu lze dát na podlahové topení. V lepené formě má menší odpor než plovoucí podlaha. I tak je ale plovoucí laminátová podlaha lepší než třeba masivní dřevo.

PVC

Dobrou volbou jsou také PVC krytiny – tedy měkčené vinylové podlahy, lidově řečeno lino. Polyvinylchlorid je umělý materiál odolný vůči poškození a vodě, pružný, nenáročný na údržbu a hlavně s perfektní tepelnou vodivostí a nízkým tepelným odporem (0,020 m2 K/W).

Dřevěné parkety

Podlahového topení se nemusíte vzdát, ani pokud uvažujete o dřevěné podlaze. Vhodné jsou zejména vícevrstvé podlahy nebo parkety, které mají nejlépe malý formát a jsou celoplošně nalepené. Použít můžete také korkovou podlahu. Tenká vrstva pružného korku dokonce vede teplo lépe než dřevěná podlaha.

Jaká krytina pro podlahové topení není vhodná

Při výběru podlahy s ohledem na podlahové topení se vždy vyplatí poradit s odborníky. Rozhodně byste však na podlahové topení neměli pokládat koberce s filcem (izolant) a vysokým chlupem. Pokud na koberci trváte, pak by jeho tloušťka neměla přesáhnout 10 mm. Pro lepší vodivost je potřeba jej přilepit. I když jsou některé typy dřevěných podlah vhodné pro podlahové topení, určitě to neplatí pro masivní dubovou podlahu. Ta by vám ve spojení s podlahovým vytápěním v žádném případě neudělala dobrou službu. Pokud hledáte opravdu luxusní podlahu do svého interiéru, můžete zvolit sklo, o skleněných podlahách jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu