Jak včas rozpoznat artritidu u psů a koček a jak zmírnit její projevy

Mazlíčci 29. září 2021 | 10:19 — Zuzana Procházková
O tom, že existuje artritida u lidí, ví každý dospělý člověk. Toto onemocnění však může stejně tak potkat i vašeho domácího mazlíčka. Příčinou může být buď nevhodný životní styl pejska, anebo také genetika. Jak artritidu tedy včas rozpoznat a jaké jsou možnosti léčby, se dočtete dále.
Další 3 fotografie v galerii
Artritidou trpí až 20 % dospělých psů / Depositphotos

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které nejčastěji postihuje velká plemena psů jako například německé ovčáky nebo dobrmany. Dále ve velké míře postihuje i různá pracovní plemena psů, kterými jsou například labradorský i zlatý retrívr či irský setr. Překvapivá je skutečnost, že kočky na artritidu trpí mnohem častěji. Jejich šelmí pudy jim však nedovolí dávat příznaky dlouho najevo. Proto zde bývá diagnostika obtížnější.

Artritidou trpí pětina dospělých psů

Artritidou trpí až 20 % dospělých psů. I když se nejčastěji vyskytuje u starších psů, může postihnout i mladé psy například v podobě dysplazie kyčelního kloubu. Obecně mezi nejčastější příčiny vzniku artrózy se řadí nevhodný životní styl pejska. Na vině však může být také genetika.

Až v pozdním stádiu je dobře patrná

Jak už to u některých onemocnění kloubů bývá, revmatoidní artritida je u psů i koček dobře patrná až v pozdním stádiu, kdy jsou klouby i chrupavky nevratně poškozeny. To je však značný problém, neboť při dřívějším odhalení lze postup nemoci výrazně snížit. Je proto potřeba velmi dobře rozpoznat i prvotní potenciální příznaky této nemoci.

Artritida bývá zaměňována s projevy stárnutí

Častou chybou páníčků bývá to, že příznaky a první projevy artritidy nijak neřeší. Příznaky si zkrátka spojují s projevy stárnutí a nevěnují jim žádnou pozornost. Bohužel kvůli tomu se artritida postupem času vyvíjí a způsobuje stále silnější zánět v kloubech.

Příznaky artritidy u psů i koček

Jestliže zpozorujete u psů nebo koček některý z následujících symptomů, pak zpozorněte. Může se jednat o první příznaky artritidy a je vhodné to prokonzultovat s veterinářem. Obvyklé jsou zejména na tyto projevy:

  • obtížné vstávání z ležící polohy
  • kulhání a ztuhlost končetin
  • letargie
  • nechutenství
  • neochota chodit po schodech
  • úbytek mrštnosti při hrách a procházkách
  • agrese na lidské doteky na bolestivých místech
  • okusování, lízání a žvýkaní bolestivých kloubů

Jak artritidě předejít

Prevence artritidy je směrována zejména na psi, kteří jsou starší nebo trpí nadváhou. Stejně tak je směrována na veškerá velká plemena psů, kteří jsou na toto zánětlivé onemocnění kloubů více náchylní. V čem tedy prevence spočívá? Je potřeba dbát na pravidelný pohyb, který je bezpečný a přiměřený. Dále je potřeba pejska krmit kvalitní stravou a případně doplnit i nějakou kloubní výživu pro pejsky.

Léčba artritidy

Bohužel, doposud neexistuje žádný lék, který by toto onemocnění vyléčil. Proto je potřeba dbát na výše zmíněnou prevenci. Jestliže však váš pejsek již artritidou trpí, můžete průběh onemocnění zmírnit. Zařaďte do stravy pejska speciální kloubní výživu a případně po konzultaci s veterinářem mu podávejte léky na zmírnění bolesti kloubů. Dále pořiďte pejskovi ortopedický pelíšek, který uleví kloubům během ležení. Nevystavujte psa chladnému počasí, na bolestivé klouby mu můžete pravidelně přikládat suché teplé obklady. Dále čtěte: Jak lze efektivně kompostovat shnilé nebo chorobami napadané ovoce.

Zdroj: petmd.com, veterinarypartner.vin.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu