Nenechávejte kaštany ležet na zemi. Nic vás nestojí a mají velmi široké využití

Ostatní 11. září 2020 | 08:39 — Helena Malá
Pokud ve vašem okolí roste alespoň jeden kaštan, využijte toho a posbírejte si pár kulatých hnědých semen domů. Poradíme vám, jak vám mohou být kaštany k užitku.
Další 4 fotografie v galerii
Kaštany mají v domácnosti široké uplatnění / Pixabay

Kaštany se sejdou v každé domácnosti. Mohou vám posloužit nejen k dekoraci, ale i při praní, ke zkrášlení a hlavně ke zdraví. Stačí jen vědět, jak nejlépe kaštany zpracovat. Léčivou sílu kaštanů znali už naši prapředci. Pomáhají při potížích s revmatismem, klouby či s křečovými žílami. Ulevují při bolestech zad, zmírňují otoky a zlepšují průchodnost cév. Obsahují totiž látky s léčivými účinky v čele s aescinem a flavonoidy, které působí antibakteriálně, protizánětlivě a mají mírně svíravý efekt.

Kaštanová tinktura na žíly

Kaštanová tinktura má vysoce protizánětlivé a antirevmatické vlastnosti. Její výroba není nijak složitá. Nasbírejte si dostatečné množství kaštanů (podle toho, jak máte velké sklenice, které budete plnit). Nakrájejte je na čtvrtky nebo nakrouhejte na elektrickém kráječi – tinktura pak bude účinnější. Ideálně je ještě před tím zbavte tvrdé hnědé slupky. Takto připravené kaštany dejte do sklenice a zalijte je 40% bílým alkoholem (např. vodkou) Nechejte stát 14 dní až tři týdny. Nádobu každý den opatrně protřepejte. Nakonec přes plátýnko přeceďte a uchovávejte v uzavíratelné nádobě.

Tinkturu můžete použít jako mazání při žilní nedostatečnosti – tedy například na křečové žíly. Lze ale i užívat vnitřně jako kapky. Začněte na dávce 15 kapek dvakrát denně. Tinktura ovlivňuje činnost nadledvinek, proto je nutné dodržovat pauzy v užívání. Užívejte proto tinkturu 2 měsíce, a pak zařaďte měsíční pauzu. Tinkturu by rozhodně neměly užívat děti ani těhotné a kojící ženy.

Kaštanový šampon

Z kaštanů lehce vyrobíte šampon, který pomůže vašim vlasům od mastnoty, zastaví jejich vypadání a naopak podpoří jejich růst. Co budete potřebovat:

  • 20 ks čerstvých, oloupaných kaštanů
  • 350 ml vody
  • 1 sladké jablko se semeny
  • 3 lžíce lněných semínek
  • prázdnou láhev

Kaštany rozsekejte najemno, spolu s nakrájeným jablkem vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a následně vařte na mírném plameni asi 25 minut. Sceďte nálev přes plátno do čistého hrnce a přisypte k němu lněná semínka, která šampon pomohou zahustit. Míchejte dohladka a posléze přelijte do láhve od šamponu. Po měsíci používání budete mít vlasy zdravé, pevné a husté. O dalších tricích, díky kterým budou vaše mastné vlasy za pár minut vypadat jako umyté, jsme psali zde.

Kaštanový prášek na zuby i špinavé nádobí

Kaštanový prášek má skvělé bělicí účinky. Pokud tedy chcete mít zářivý úsměv, prášek si připravte. Libovolné množství kaštanů oloupejte, nastrouhejte a usušte. Usušenou směs důkladně rozmixujte na prášek. Trochu prášku si naneste na zubní kartáček, brzy uvidíte, že vaše zuby jsou bělejší. Nebo můžete dát trochu prášku na navlhčenou houbičku a umýt s ní špinavé nádobí. Prášek totiž zastane i funkci jaru.

Kaštanové prostředek na praní prádla

Pro ruční praní vybledlého, špinavého prádla je ideálním pomocníkem tekutý prací prostředek z kaštanového prášku. Co budete potřebovat:

  • čerstvé kaštany
  • horkou vodu
  • půllitrovou sklenici
  • skladovací nádobu

Kaštany omyjte teplou vodou s mýdlem a nechte je usušit na látce. Poté je kladívkem rozdrťte na co nejmenší kousky. Drť vložte do sklenice a zalijte ji po okraj horkou vodou. Nechte louhovat 8-24 hodin.

Nálev začne bělat a na hladině se utvoří bílá pěna. Tekutinu poté slijte do skladovací nádoby, ve které vám kaštanový prací prostředek vydrží asi týden. Při praní použijte vždy přibližně 50 g prostředku na dávku prádla.

Kaštanové dekorace

Kaštanové dekorace nemusejí mít jen podobu zvířátek či postaviček. Dobře vypadají i jen tak nasypané v průhledné váze nebo kolem svíčky. Působivý je i věnec na dveře vytvořený z kaštanů. Stačí mít korpus a pak na něj kaštany nalepit pomocí tavné pistole.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu