Odhalíte zkažené potraviny? Ne vždy to poznáte pouhým okem
Zkažené potraviny můžou nepříjemně zahýbat obsahem vašeho žaludku, a proto je důležité obsah ledničky pravidelně kontrolovat a zbavovat se jídla, u kterého máte podezření, že není zcela v pořádku.
Kdy patří do koše?
Odborníci odhalili, že nejčastější potravina kontaminovaná baktériemi a toxiny je vajíčko. Na první pohled téměř nepoznáte, že patří do koše. Varovný signál by se však měl spustit, když ho ponoříte do studené vody a ono vyplave nahoru. Čerstvá a dobrá vejce totiž zůstanou ležet na dně. Dalším negativním faktorem je konzistence žloutku a bílku. Pokud od sebe nejdou lehce oddělit, neváhejte a vajíčko raději vyhoďte.
Uzeniny jsou další potraviny, které dokážou ve zkaženém stavu udělat pořádnou neplechu. Bolest žaludku, zvracení a infekce by vás mohla potrápit na pár dní. Pro kontrolu poživatelnosti přitom stačí pouhý dotyk. Jakmile totiž začnou mít na povrchu lepkavou vrstvičku, okamžitě je vyhoďte. U šunky a salámu můžete po rozbalení také vidět nakyslou tekutinu.
V chladku
Velké zdravotní problémy s sebou nese i zkažené mléko. Podle výrobců může být v chladu (4 až 8 stupňů) otevřené tři dny a následně by mělo bez milosti letět do koše. Mléko, které je nakyslé, nahořklé nebo má změněnou barvu, je sražené, má nafouklý obal, případně vykazuje jiné změny, rozhodně nepijte ani ho nepoužívejte k vaření.
Nejčastěji zkažené potraviny:
- Vejce
- Tuňák
- Ústřice
- Brambory
- Sýry
- Zmrzlina
- Rajčata