Většina lidí pěstuje muškáty jen pro okrasu. Poslouží ale i k výrobě repelentu nebo v kuchyni

Ostatní 01. června 2021 | 11:23 — Helena Malá
Muškáty se nádherně vyjímají v oknech i na balkonech, ale dokáží i více než jen potěšit oko kolemjdoucích. Pokud máte doma muškáty, zkuste je letos využít i trochu méně tradičně. Můžete z nich vyrobit repelent proti klíšťatům nebo přiravit v kuchyni dobré pochoutky.
Další 3 fotografie v galerii
Muškát má široké využití / Depositphotos

Muškát není jen okrasná rostlina. Dá se i jíst, funguje jako repelent proti klíšťatům a můžete květinu využít také jako léčivku.

Muškát okoření sladká jídla

K jídlu se sbírají květy i listy. Obzvláště listy jsou silně aromatické, takže je třeba je používat opravdu jen v omezeném množství. Čerstvé nebo sušené se hodí k aromatizování sladkostí, marmelád, bowlí a kompotů. Květy jsou vhodné jako ozdoba pokrmů. Pokud nejsou chemicky ošetřené, hodí se jako svěží svačinka.

Zdužnatělé kořeny a hlízy se zase konzumují podobně jako zelenina. Pelargonie najdete běžně v jídelníčku Bulharů nebo Francouzů. Pokud pelargonie zařadíte do svého jídelníčku, určitě neprohloupíte. Kromě toho, že vyzkoušíte něco nového, zároveň vás pokrmy s muškátem pomohou zbavit se stresu a dokonce odbourat tuky.

Želé z pelargonie

Výbornou pochoutkou je například želé z muškátových listů, které kuchaři přirovnávají k želé z pravých růží. Co budete potřebovat:

  • 0,5 l vody
  • 0,25 l bílého vína
  • 0,25 l jablečné šťávy (ideálně čerstvé)
  • šťáva ze 4 citronů
  • kousek zázvoru
  • velké množství listů pelargonie vonné
  • 1 balení želírovacího cukru

Omyté listy dejte do místy, přidejte zázvor, víno, vodu, jablečnou i citronovou šťávu, promíchejte a nechejte přes noc vylouhovat. Pak vše v hrnci zahřejte až k bodu varu, poté sceďte. Podle návodu na balení svařte s želírovacím cukrem. Horkou směs nalijte do skleniček, ihned je uzavřete a překlopte dnem vzhůru.

Muškátový repelent

Existuje mnoho rostlin, které svým aroma odpuzují dotěrný hmyz. Jednou z nich je i pelargonie. Právě muškát má podle odborníků stejně odpuzující vliv jako kupované repelenty obsahující látku DEET. Na internetu najdete hned několik návodů, jak si účinný repelent vyrobit za pomoci esenciálního oleje s vůní muškátu, rozmarýnu, tomkovice, kopretiny, citronové trávy, máty a dalších bylin. Jde však vyrobit i z čerstvých rostlin. Co budete potřebovat:

  • hrst libečku
  • půl hrsti máty peprné
  • květ pelargonie

Všechny připravené suroviny smíchejte a vložte do větší nádoby. Přidejte 300 ml horké (nikoliv vroucí) vody a přikryjte pokličkou. Po vychladnutí přeceďte a byliny důkladně vymačkejte. Směs přelijte do láhve s rozprašovačem a používejte. Protože tento repelent neobsahuje žádné konzervanty, spotřebujte ho nejlépe do tří dnů. O tom, jaký stopový prvek dodat pelargoniím, aby kvetly jako divé, jsme psali zde.

Vyléčí rýmu, vyčistí cévy, zregeneruje játra

Z listů muškátu můžete připravit také výluh, který má léčivé účinky. Muškát totiž obsahuje látky, které dobře fungují jako antidepresivum, kardiotonikum či sedativum. Skvěle vám vyčistí cévy od sklerotických usazenin, ochraňuje sliznice a například játra vám pelargonie dokáže zregenerovat lépe než známý ostropestřec. Zevně pomáhá muškátový nálev ve formě obkladu při revmatických bolestech, ekzémech a akné.

Afričtí domorodci používají kořeny muškátu zejména k léčbě plicních onemocnění. Moderní studie potvrdily antibakteriální a imunostimulační účinky této
rostliny a v současné době se standardizovaný extrakt používá v západní medicíně k léčbě nachlazení. Více o léčebných účincích muškátu si můžete přečít třeba v tomto odborném článku.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu