Tipy, jak uchovat natrhané bylinky ze zahrady čerstvé až do jara
Sušení není zdaleka jediný způsob, jak dlouhodobě uchovat bylinky. Navíc sušením se z bylinek vytrácí mnoho cenný látek a spousta lidí potvrzuje, že sušené bylinky nechutnají zdaleka tak dobře, jako ty čerstvé. Proto to zkuste letos jinak a uchovejte bylinky v čerstvém stavu až do jara. Stačit vám bude jen jablečný ocet, olej, papír či fólie.
Jaký nůž na byliny použít
Než se pustíme do konkrétních způsobů na uskladnění čerstvých bylinek, je vhodné se pozastavit nad tím, jak je to s kovovými noži a zpracováním bylinek. Na internetu koluje spousta informací o tom, že by se byliny nebo i jiná zelenina či ovoce neměly krájet kovovými noži, a to z důvodu ničení vitaminu C. Dle odborníků jsou však tyto informace spíše marketingovým tahem pro podporu keramických nožů, než něčím pravdivým. Pokud kovový nůž vyloženě nerezaví, dochází při krájení k naprosto zanedbatelnému ničení vitaminu C.
Jak bylinky na uskladnění připravit
Nezáleží na druhu nebo místě pěstování, vždy je potřeba všechny byliny důkladně umýt pod vlažnou tekoucí vodou. Následně je nechte na čistých utěrkách dokonale uschnout, což může trvat i několik hodin. Jakmile budou byliny suché, přichází na řadu jejich nařezání. Dopředu si rozmyslete, jak velké kousky při vaření používáte, a podle toho je také nasekejte.
Uchování bylin jako petržel, koriandr, jitrocel nebo tymián
Pokud máte k uskladnění připravené byliny jako petržel, koriandr, tymián nebo jitrocel, pak bude nejvhodnější následující postup. Vezměte si nějakou větší sklenici, která má široké hrdlo. Na dno vyskládejte kousky papíru nebo papírové utěrky. Následně do sklenice nasypte připravené nakrájené byliny. Rozhodně však sklenici nepřeplňujte, raději jich použijte více. Jakmile máte hotovo, tak otvor sklenice zakryjte potravinovou folií a zavíčkujte. Bylinky vám takto vydrží čerstvé týdny.
Jak naložit s koprem, levandulí a dalšími aromatickými bylinami
Pro aromatické byliny jako například pro kopr, levanduli nebo libeček se hodí jiný způsob uskladnění. Připravte si proto čistou sklenici, do které až do poloviny nasypte nařezané byliny. Nijak je neupěchávejte. Bylinky následně zalijte až po vrch sklenice jablečným octem. Na hrdlo poté položte kus pečicího papíru a dobře zavíčkujte. Takto připravenou sklenici skladujte v temnu a suchu. Velkou výhodou je, že ocet nasaje krásně vůni bylinek, a proto jej pak můžete použít k zálivkám například do salátů. Dále čtěte: Sklizeň mrkve. Jak rozpoznat, že je perfektně zralá a kdy ji vykopat, aby vydržela až do jara.
Zdroj: thekitchn.com, delishably.com, seriouseats.com.