Lidé brzy začnou likvidovat vánoční stromky. Do krbu ani do popelnice je však rozhodně nedávejte

Ostatní 04. ledna 2022 | 08:08 — Helena Malá
Už brzy se lidé začnou houfně zbavovat vánočních stromků. Možností je mnoho, ale ne všechny jsou zcela ideální. Vyvarujte se špatných řešení a stromek letos zlikvidujte opravdu ekologicky.
Další 1 fotografie v galerii
Lidé každoročně řeší problém, jak se zbavit vánočního stromku / Shutterstock

Někdo stromek rozřeže na malé kousky a pak vyhodí do popelnice na komunální odpad. To ale není dobře. Už jen proto, že bude v popelnici zabírat zbytečně moc místa. Navíc existují ekologičtější způsoby. A varianta, že odstrojený stromek pod rouškou tmy vyhodíte na zem z balkonu, je ještě horší. Jenže ani zdánlivě chytré řešení v podobě spálení stromku v krbu není zrovna nejšťastnější.

Co se stromkem rozhodně nedělat

Nejprve si řekneme, kam starý vánoční stromek nepatří.

Popelnice

Do popelnice stromek nedáveje. Pokud nemáte jinou možnost nechejte ho stát jen u popelnic. Popeláři obvykle dělají pravidelné svozy vánočních stromků a poté je zužitkují v městské kompostárně.

Zoo

Ani do zoo se starým stromkem nejezděte. Většina zoologických zahrad vám stromky nevezme. Jednak proto, že nikdy není jisté, že na stromku není nějaký zapomenutý háček, který by pak zvířatům mohl způsobit vážné problémy, ale jednak i proto, že nejde zjistit, zda náhodou nebyl váš stromek ošetřen škodlivými pesticidy či jinými chemickými prostředky.

Do lesa

Starý a opravdu pečlivě ostrojený stromek někteří lidé odnášejí do lesa, kde si na něm mohou pochutnat srnky nebo divoká prasata. Vždy se ale na tom domluvte se správcem lesa. Ne vždy je tato metoda žádoucí, podobně jako je tomu v případě zoo.

Krb

Spálit stromek v krbu a postarat se tak v obýváku o příjemnou atmosféru se zdá být dobrý nápad, ale taky to není zcela bez chyby. Smůla totiž dokáže pořádně zašpinit krbovou vložku a suché jehličí hodně čmoudí. Popřemýšlejte, jestli to chcete riskovat. O tom, jak vyčistit krbové sklo, jsme psali zde.

Vhodné varianty

Naštěstí existují i varianty, které jsou bezproblémové.

Kompostujte

Jestliže máte kompost, tak máte vyhráno. Stromek rozřežte na menší části a jednoduše přidejte do kompostu. Skvěle ho okyselí. Musíte si ale dát velký pozor na zapomenuté háčky či ozdoby. Otatně toto platí vždy, ať už se rozhodnete stromek zlikvidovat jakýmkoliv způsobem.

Sběrný dvůr

Kdo má možnost, může odvézt odstrojený vánoční stromek do nejbližšího sběrného dvora. Ušetříte tak práci popelářům a na svozových místech necháte prostor lidem, kteří tuto možnost nemají.

Zdroj: ekolist.cz, samosebou.cz, apartmentguide.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu