Používáte odšťavňovač? Nevyhazujte zbytky! Poradíme vám, jak je skvěle zužitkovat
Salát z odšťavněné zeleniny
Zelenina jako je mrkev, červená řepa a celer se po zbavení šťáv nemusí vyhodit, ale můžete si ze zbytků udělat výborný salát. Stačí, když si připravíte zálivku z olivového oleje, citrónu, cibulky, soli a mletého chilli. Směsí zalijte zeleninu a přidejte na kostičky nakrájený sýr podle vlastní chuti.
Pomazánka
Jinou možností, jak využít odšťavněnou zeleninu je smíchat ji se zakysanou smetanou, cibulkou a solí, či místo zakysané smetany použít majonézu. Pokud máte rádi česnek, dejte místo cibule do pomazánky právě nadrcený česnek.
Krekry
Z mrkve či jiných druhů zeleniny můžete připravit výborné krekry. Budete potřebovat ještě lněné a slunečnicové semínko, případně ještě dýňová semínka a oříšky. Dostupné suroviny smícháte zhruba v poměru na jeden hrnek vylisované mrkve jeden hrnek semínek a půl hrnku oříšků. Přidáte tři čtvrti hrnku vody a rozmixujete. Necháte chvíli ustát a pak rozetřete na pečící papír do trouby rozehřáté zhruba na 140 stupňů. Dosolíte podle chuti. Můžete přidat česnek a další koření. Pečete tak, aby byly krekry suché. Záleží tedy na tloušťce vrstvy.
Litý perník a jiné pečivo
Zbytky zeleniny z odšťavňovače přidávejte do nejrůznějších litých těst. Ve svém oblíbeném receptu uberte trochu mouky a přidejte zeleninu. Chuť bývá výborná, a navíc obohatíte své pečivo o potřebnou vlákninu.