Panelákové problémy. Jak skladovat ovoce nebo brambory? Jde to
Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Stejně tak si můžete udělat zásoby jablek nebo hrušek. Ti, co mají domek se sklepem, mají vyhráno. Horší podmínky mají však lidé, kteří bydlí v panelácích. V teple ovoce shnije, v lednici zase brzy seschne. Přesto i v těchto podmínkách se dá ovoce i zelenina dobře uskladnit tak, že vám vydrží minimálně do Vánoc.
Brambory na balkon
Brambory potřebují sucho, tmu a chlad. Předejdete tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Ideální teplota je pro ně mezi 2 až 4 °C. Ale tyto podmínky doma nikdo nemá. Proto je dobré, pokud dáte brambory na balkon. Ale pozor, nesmí zmrznout! Dejte si proto ven nějakou starou skříňku nebo bedýnku, kterou můžete v případě velkých mrazů vystlat polystyrenem. Navíc v ní můžete skladovat česnek a cibuli.
Mrkev do písku
Zdravou mrkev nejlépe uskladníte v bedně. Poskládejte vždy řadu mrkve vedle sebe střídavě špičku a hlavu. Jednotlivé vrstvy proložte vrstvou rašeliny s pískem nebo vlhkou lehkou zeminou. Díky tomu zůstane déle čerstvá.
Ořechy do pytle
Pokud máte ořechy ve skořápce, skladujte je na suchém a větraném místě v plátěném pytli. Vyloupané ořechy skladujte dobře uzavřené v mrazničce, lednici nebo je můžete zavařit. Více o tomto tématu jsme psali zde.
Ovoce i se stopkou
Jablka a hrušky skladujte pokud možno i se stopkou, prodloužíte tak jejich trvanlivost. Ale před jejich uskladněním je dobře zkontrolujte. Skladovat můžete jenom zdravé a nepoškozené kusy. Ty, které nejsou zcela v pořádku, raději použijte rovnou do závinu nebo kompotu. Jinak hrozí, že vám uhnijí i ostatní kusy. A hlavně skladuje jen takové množství, které stačíte sami sníst.
Využijte noviny
Ovoce neskladujte v lednici, ale nejlépe ve spodní části spižírny nebo na balkoně, nejlépe v bedně. Tu vyložte prodyšným materiálem, který propouští vzduch, nejlépe kusy pytlů polystyrenu. Ovoce nejprve zabalte do novin a přechovávejte v přepravkách maximálně ve dvou až třech vrstvách.
Jablka urychlují zrání
Možná, že jste nevěděli, že jablka uvolňují látku etylen, který urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny v okolí. Proto neskladujte jablka blízko brambor, protože ty jinak rychle naklíčí. Na druhou stranu, jestli máte doma nezralé banány, uskladněte je společně s jablky. A uvidíte, že je brzy budete mít žluté. Jestliže už jsou ale zralé, dejte je od jablek pryč, jinak rychle zhnědnou.