Červenec patří nejen zelenině, ale i houbám. Podívejte se, které rostou
Pojďte se podívat s námi, jaké zajímavé a povedené skvosty vám už nyní příroda nabízí.
Dáma na štíhlé nožce
Velkou pochoutkou, kterou už pár týdnů můžete nalézt ve vaší blízkosti, je bedla vysoká. Zvláště, pokud přijdou deště, po nichž se oteplí a půda se zapaří, mají její milovníci pré. Roste nejen v lesích, ale také v jejich blízkosti na loukách a pastvinách, v parcích, sadech a na jiných podobných místech, takže pokud vyrazíte třeba jen kousek od vašeho domu, máte velkou šanci přinést si nějaký pěkný úlovek. Není výjimečné ani to, že ji naleznete přímo u vás na zahradě.
Její předností je nejen to, že se z ní dají udělat skvělé a chutné řízky, ale také obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, je zdrojem například draslíku, beta karotenu či lykopenu.
Méně známá sestra
Dalším pokladem, na který můžete v tomto období narazit, je hlíva plicní. Její název není tak rozšířený, jako u její druhové sestry hlívy ústřičné, ale rozhodně jí může směle konkurovat. Dají se z ní připravit velmi chutné řízky, stejně jako dršťková či bramborová polévka.
Je skvělým základem do omáček, vyniká v rizotu a salátech. Je také vhodná k nakládání do kyselých nálevů. Její konzumace se díky jejím vlastnostem doporučuje především alergikům, astmatikům, diabetikům a lidem s oslabeným imunitním systémem.
Nejčastěji se objevuje na bucích, osikách, vrbách a břízách, ale najít ji můžete i na jiných dřevinách, vzácně dokonce i na jehličnanech. Miluje především vláhu.
Zelená mňamka
Podle vzhledu byste po ní určitě nesáhli, ale věřte tomu, že stojí za to dát jí šanci. Řeč je o holubince nazelenalé, která se řadí mezi nejchutnější svého druhu a nejlepší jsou z ní podle znalců houbové škvarky.
Mimo to, že je velmi chutná, je její konzumace také zdraví prospěšná. Holubinka se pyšní antioxidačními a protirakovinnými účinky, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje zrak.
Narazit na ni můžete klidně u vás v zahradě, ale také v parcích okolo vašeho bydliště, protože je to její oblíbené místo. Nezáleží ani na tom, zda tam rostou listnáče či jehličnany.
Hledáte-li zároveň zajímavé tipy na houbové recepty, zkuste zabrousit také do našich jiných článků. O tom, jak si připravit například znamenitý slaný pudink, jehož základem jsou právě kloboučkové poklady, jsme psali zde.