Jak si poradit s přebytky jablek? Vymoštujte si elixír zdraví

Ostatní 20. října 2019 | 11:28 — Šárka Vondráčková
Moštovací sezona je v plném proudu a s ní i sběr podzimních jablek. Pokud se vám jich urodilo nadbytek, je jednou z možností jejich využití vyrobit si tento zdravý a chutný nápoj.
Další 3 fotografie v galerii
Jablečný mošt je velice osvěžující a blahodárný nápoj, díky kterému jde uchovat vzácný podíl vitaminů a minerálů na zimní období / Depositphotos

Jablka patří mezi osvědčený zdroj vitaminů, navíc regulují trávení, bojují proti infekcím, mají detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu a dokonce i omlazují.

Zásoby tohoto ovoce si můžete vytvořit mnoha různými způsoby - vypálit z nich pálenku, nasušit křížaly, udělat kompot, uvařit marmeládu, nebo vyrobit mošt. A právě šťáva z jablek obsahuje vysoké množství fenolických látek, které v těle člověka fungují jako antioxidanty.

Šťáva bez chemie

Jablečný mošt si můžete buď zpracovat doma, nebo najít moštárnu, která mošt vyrobí z vámi dovezených jablek a jistotou, že jde o výrobek bez chemie a dochucovadel. Také díky běžně dostupným odšťavňovačům můžete mít denně na stole čerstvou šťávu.

Vitaminy nadupaný nápoj

Pouhá sklenka moštu denně vás dokáže ochránit před nádorem, infarktem i mrtvicí. Navíc obsahuje vitaminy A, B, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, H… Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vysoký obsah fosforu je zase prospěšný pro děti - tento prvek prospěšně působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť.

Mošt obsahuje tolik zdravých látek, že je to opravdu nefalšovaný elixír zdraví a skvěle funguje jako prevence před chřipkou a nachlazením.

Pomůže se spaním i pletí

Jablka mají úžasné vlastnosti. Jednou z nich je například vysoký obsah ovocného cukru, který vám vydrží v těle mnohem déle než chemický. Díky obsahu svých látek dokáže jablko, jeho šťáva nebo čaj z něj pomoci při usínání a odbourání stresu. Recept na skvělý domácí pečený čaj z čerstvého ovoce najdete zde. Dalším benefitem moštu je velký obsah minerálních látek podporujících lepší prokrvení pleti.

Jak mošt skladovat?

Čerstvý mošt vydrží skladovaný v chladu pouze několik dní, pak začne kvasit. Mošt v uzavřených nádobách můžeme uchovávat v lednici 3 - 5 dní.

Zmražení

Pro delší skladování je možné ho zamrazit v plastových lahvích nebo sterilovat ve sklenicích. Zamražení v PET lahvích je nejjednodušší a mošt je po rozmrazení jako čerstvý. Limitem je však velikost mrazáku a tak tímto způsobem neuchováte velké množství.

Pasterizace

Mošt nalijte do dobře vymytých skleněných lahví, ale ne až po okraj, protože teplem při konzervaci se objem šťávy zvětšuje. Lahve vložte do zavařovacího hrnce, zalijte až k hrdlům vodou a zahřívejte na teplotu 75 až 80 °C. Po dosáhnutí předepsané teploty lahve vyjměte, uzavřete ihned zátkami a položte do vodorovné polohy. Mošt uložte na chladné místo, např. do sklepa.

Bag in box

Moderním řešením je plnění moštu do tzv. bag in box. Jedná se o obal ze speciální potravinářské fólie se stáčecím ventilem umístěné v kartonové krabici. Při stáčení se dovnitř nedostává vzduch, po vylisování prochází pasterizací. Trvanlivost moštu v tomto obalu je zhruba 6 měsíců a jejich kapacita je obvykle kolem 5 litrů.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu