Vynikající vaječná omeleta se šunkou. Připravte si ji podle vychytávky Zdeňka Pohlreicha

Recepty 14. února 2022 | 14:10 — Zuzana Procházková
Vajíčka jsou jistě jednou z nejoblíbenějších surovin na snídani. Dá se z nich připravit spousty různých pokrmů, jako například vaječné omelety. Bohužel spousta lidí vaječnou omeletu připravuje špatně, omeleta je pak z obou stran zcela vysušená a mdlá. Inspirujte se tímto postupem šéfkuchaře Pohlreicha a neučte se připravovat vaječnou omeletu jako profesionál.
Další 3 fotografie v galerii
Připravte si vynikající vaječnou omeletu tak, jako to dělá Pohlreich / Depositphotos

Vajíčka se často připravují na snídani hned z několika důvodů. Obsahují spoustu bílkovin, zasytí nás na dlouhou dobu, navíc skvěle chutnají a za pár minut z nich každý vytvoří pokrm na oblíbený způsob. Jejich příprava je opravdu velmi jednoduchá. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy se řadí vajíčka uvařená na tvrdo, dále míchaná vajíčka a do třetice vejce v podobě volských ok. Velmi chutná je také vaječné omeleta, kterou si lidé však nejčastěji dopřávají v restauracích. Aby byla vaječná omeleta nadýchaná, šťavnatá a jemná, je potřeba dodržovat určitá pravidla.

Máslo nebo olivový olej

Vaječnou omeletu připravujte buď na másle nebo na olivovém oleji. Jiné tuky se nehodí. Olivový olej má tu výhodu, že se nemusí tolik hlídat jako máslo. Oproti tomu omeleta na másle má jemnější chuť. Záleží tedy na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Pokud zvolíte máslo, použijte ho jednu polévkovou lžíci a nechte je na pánvi zcela rozpustit. Až poté vlijte vejce. Máslo v žádném případě nesmí začít pěnit, neboť poté hnědne a omeleta by nebyla ideální.

Jak pracovat s vejci

Vejce musíte předem v misce rozšlehat a až poté vlít na pánev, která by měla být rozpálená na středním plameni. Vejce nechte na pánvi „povalovat“. Pomalu a opatrně je oddělujte vařečkou ode dna pánve a vždy na volné místo na pánvi, které po odhrnutí vajec vznikne, nalijte tekutou směs vajec z jiného místa pánve. Díky tomuto způsobu dosáhnete žádané „nařasení“ omelet, omeleta bude pěkně nadýchaná. Zhruba po jedné minutě rozlijte zbytek syrových vajec tak, aby byla pokryta všechna volná místa a nyní nechte omeletu dojít. Ještě na pánvi ji opatrně srolujte a podávejte.

Recept na vaječnou omeletu se šunkou podle Pohlreciha

Připravte si následující suroviny:

  • 4 vejce
  • 50 g šunky
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Rozklepněte do mísy všechna čtyři vejce a vidličkou je rozšlehejte. Následně k nim přidejte na kostičky nakrájenou libovolnou šunku a přidejte smetanu. Směs osolte a opepřete. Promíchejte. Pánev rozpalte, nalijte do ní jednu lžíci olivového oleje a nechejte zahřát. Poté plamen ztlumte a vlijte vaječnou směs.

Několik sekund nechte vejce na pánvi bez doteku a poté je začněte zlehka míchat tak, aby byla omeleta uprostřed nařasená. Poté nechte omeletu ještě chvíli bez jakéhokoli zásahu a nakonec ji opatrně srolujte. Podávejte s kouskem čerstvého pečiva, nakrájenými cherry rajčátky a posypanou například pažitkou nebo petrželkou. Dobrou chuť. Dále čtěte: Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, recepty.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu