Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s povidly, který nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl
Sakrajda se obvykle řadí ke středně těžkým receptům, ale není třeba se pečení bát. Obavy nemějte ani z povidel. Štrúdl není tak sladký, jak se na první pohled jeví. A dlouho vydrží! Receptů na perníkový závin je několik, tento patří k nejosvědčenějším.
Co na něj budete potřebovat?
- 25 dkg mletého cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 1 celé vejce
- 40 g másla
- 30 dkg hladké mouky
- ½ kypřícího perníkového prášku
- povidla na potření, vejce na potření
- nasekané ořechy
Postup:
Cukr, med, mléko, vejce a máslo dáme rozpustit a zahřát do kastrůlku. Chvíli vychladlou směs přendáme do mísy, přidáme mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout. Pokračujeme následující den. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 3 až 6 kousků (záleží, jak velké záviny chcete). Rozválíme jako na štrúdl, potřeme bohatě povidly (můžete zvolit švestkové, nebo i hruškové), posypeme ořechy a zabalíme. Potřené vajíčkem pečeme na 180 stupňů asi 15 - 20 minut. Ještě vlažné krájíme na tenké proužky. Pozor, těsto v troubě nakyne!
Sakrajda je na rozdíl od jablečného závinu trvanlivá. I když ji upečete týden před Vánocemi, bez problémů vám vydrží do Nového roku. Ovšem pokud zbyde. Originální nápady na krásné vánoční ozdoby a dekorace, které provoní váš domov a nestojí skoro nic, najdete zde.