Leden je ideální k výsadbě trvalek do venkovních truhlíků. Semena totiž musejí přemrznout

Zahrada 20. ledna 2020 | 13:12 — Helena Malá
I když se může zdát, že v zimě není na zahradě žádná práce, není to tak. I v lednu máte co dělat. Napřílad je ideální čas pro výsadbu trvalek do venkovních truhlíků.
Další 3 fotografie v galerii
I v zimě je na zahradě dost práce / Depositphotos

Kdo chce zahradničit, může se své zálibě oddat i v zimě. Pokud například napadne sníh, je dobré jej ze stromů setřepat, ať se pod jeho tíhou nepolámou. Přihrňte sníh ke kořenům dřevin, zajistíte jim tím dostatek vláhy. Pokud naopak na vaší zahradě sníh chybí, nezapomeňte stromy a keře zalévat. Se zálivkou ale počkejte, až nebude zem úplně promrzlá.

Výsadba trvalek

Měsíc leden je ideální dobou pro výsadbu trvalek do venkovních truhlíků. Semena totiž musejí projít mrazem, aby mohla vyklíčit. Do truhlíků zasaďte v lednu, nebo nejpozději v únoru, rostliny, které mají dlouhou vegetační dobu. Jde například o petúnie, pelargonie, dračíky či lobelky. Pro správný růst těchto rostlin je důležitá nejen teplota, ale také dostatek světla. Pokud nemáte moc světlé místo, vysévejte raději až v únoru.

Zasaďte zeleninu

Do miniskleníku či do výsevní misky můžete v lednu vysadit i mnoho druhů zeleniny. Například celer bulvový odrůd Maxim a Asterix, rané odrůdy květáku, okurky salátové určené pro pěstování ve fóliovníku. Odrůdami vhodnými k výsevu již během ledna jsou například Twenty F1, Saturn F1, Vanda F1. Do výsevního zařízení zasaďte i semínka papriky určené k rychlení odrůd Andrea, Sandra, Oda, Paradise F1 nebo třeba Bendigo. Zasadit můžete i tyčková rajčata určená pro pěstování ve skleníku, pór letní, salát hlávkový k rychlení a salát listový k česání odrůdy.

Zlikvidujte škůdce i suché větve

V lednu se zaměřte také na odumřelou druhotnou kůru stromů, která je na vnější straně kmene. Mohou být totiž pod ní ukryty kokony škůdců a výtrusy hub. Seškrábněte kůru speciální škrabkou k tomu určenou, a hned poté kůru spalte.

Aby byly stromy na jaro připravené a mohly hned přijímat teplé sluneční paprsky, je potřeba pilkou odstranit nevhodné větve, tedy suché, poškozené nebo špatně rostoucí, které zbytečně brání průniku světla.

Co lze v lednu sklízet a pěstovat

Druhý zimní měsíc je určený pro sklízení například zimní cibule a kadeřavé petržele. Zeleninu, která je otužilá, například špenát, pórek nebo kapustu, doporučují odborníci přikrýt chvojím nebo napadaným sněhem. Tím jí vytvoříte dostatečnou ochranu proti nepříznivému počasí, zvěři a škůdcům.

I pěstovat se v lednu něco dá, třeba obilné klíčky, které jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitaminů a pomohou vám ubránit se poletujícím bacilům a virům. Vezměte proto pšenici nebo žito, propláchněte je vodou a nechte je namočené v misce přibližně hodinu až dvě. Poté vodu slijte a nádobu se zrny postavte na světlé a teplé místo. K jídlu jsou vhodné, když dvakrát až třikrát zvětší svůj objem. Jakmile se tak stane, nabízí se nepřeberné množství receptů, jak klíčky využít v kuchyni. Výborně se hodí například do salátů, polévek, pomazánek nebo do rizota. Dalším zdrojem vitaminů je také řeřicha, kterou můžete vysadit spolu s obilnými klíčky. V lednu můžete na zahradu umístit také ptačí budku, o tomto tématu se více dočtete v našem čánku zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu