Výsadba česneku. Pozor na nejčastější chyby, kterých se mnozí dopouští

Zahrada 05. června 2020 | 11:46 — Anna Novotná
Asi nám dáte za pravdu, že bez česneku se neobejde žádná hospodyňka. Pravý český česnek dokáže divy nejen v kuchyni, ale pomáhá také při nachlazení. Co kdybyste se letos připravili a na podzim si zasadili česnek vlastní? Abyste sklidili opravdu kvalitní paličky, je potřeba vědět, jaké podmínky jsou k jeho pěstování ideální.
Dalších 6 fotografií v galerii
Abyste sklidili krásné paličky česneku, je třeba tu správnou sadbu zasadit ve správný čas / Jumpstory/Shutterstock

Abyste sklidili krásné paličky česneku, je třeba tu správnou sadbu zasadit na správné místo a ve správný čas. Pranostika sice radí sázet česnek na svatého Havla, ale mnohem důležitější je řídit se aktuální teplotou.

Kdy sázíme česnek?

Česnek miluje chlad a zimu. Stroužky sázíme na konci podzimu, kdy hlídáme teplotu, protože bychom ho měli vysadit těsně předtím, než půda zamrzne. Lépe je česnek sázet v prosinci než v září. Neměli byste jej sázet dříve, než teplota půdy trvale klesne pod 9 °C, protože při vyšších teplotách rostliny napadá „fuzariová hniloba“, která spolu s dalšími patogeny později způsobuje vadnutí a odumírání rostlin. Sázet můžete i během zimy, pokud to stav půdy dovolí. Čím dříve sázíte, tím do větší hloubky: v prosinci stačí hloubka 4 cm, ale v září alespoň 8 cm. 

Jarní druhy česneku pak sázíme od března do května. Česnek zasadíme do vyhloubených rýh tak, aby nad vrcholkem stroužku bylo 4 až 6 cm země. Řádky jsou od sebe vzdálené 25 až 30 cm, stroužky v řádcích 10 až 12 cm.

Česnek je dobré namořit

Před vysazením česneku je vhodné sadbu preventivně namořit přípravkem proti škůdcům a houbám, zvláště pokud se vám už dříve na zahrádce objevily. Česnek je oblíbeným terčem vlnovníku česnekového nebo háďátka zhoubného. Před sadbou proto namočte stroužky, které budete sázet, do vhodného přípravku na moření. Česnek do něj namočte na 6-12 hodin, poté bude úroda před parazity chráněna.

Pozor na nejčastější chyby

Česneku se nejlépe daří v hlubších a spíše lehčích půdách s dobrým obsahem humusu. Zamokření nesnáší. Abychom předešli přenášení chorob a škůdců, sázíme česnek po sobě na stejné místo nejdříve za 4 až 5 let. Také jej nepěstujeme na záhonech, kde byly jako předchozí kultura cibule, pór, brambory nebo rajčata.

Sklízení

Česnek vysazený na jaře se sice lépe uchovává a není tak náchylný k chorobám, přesto se spíše doporučuje podzimní výsadba. Česnek, který zasadíte v listopadu, navíc sklidíte dříve. Česnek sklízejte v létě, obvykle okolo července. Přesný čas poznáte podle typu česneku. Pozor. Pokud česnek necháte v zemi příliš dlouho, začne se rozpadat a špatně ho uskladníte.

Skladování a sušení

Česnek skladujte v suché a větrané místnosti, jinak by plesnivěl. K usušení česneku svažte k sobě 10 – 15 kusů, které ještě mají stonek, a zavěste je. Takto svázaný může posloužit i jako dekorace. Psali jsme také: Už naši předkové považovali černý bez za všelék. Nasbírejte si bezový květ i listy a využijte sílu této léčivky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu